![]() |
Przepis na ciasto jogurtowe należy do kategorii ciast bardzo łatwych i bardzo szybkich do wykonania. Ryzyko że coś pójdzie nie tak jest naprawdę znikome. Osoby które lubią słodkie śniadania będą również ukontentowane propozycją zrobienia ciasta jogurtowego. Jest to idealny kawałek ciacha do porannej kawy, które można zjeść nawet w biegu, w końcu ciasto jest bez kremu. Ciasto jogurtowe jest puszyste i wilgotne, a jeśli dodać do niego również skórkę cytrynową to jest już prawdziwy szał. Aby nie być gołosłownym polecam wykonać następujące doświadczenie: gotowe i wystudzone ciasto umieścić w lodówce, można nawet przykryć je folią spożywczą. Po jakimś czasie otworzyć drzwi lodówki. Przywita Was piękny cytrynowy aromat. Kto wie może komuś przyjdzie na myśl przenieść się na jakiś czas do lodówki
![]() |
![]() |
![]() |
Do naczynia, w którym będziecie ubijać ciasto, wybijcie całe jajka (1). Rozpocznijcie ubijanie ciasta, stopniowo dodając cukier (2). Ubijajcie do momentu kiedy ciasto stanie się jasne i napowietrzone. Następnie zredukujcie obroty do minimum i zacznijcie dodawać do ciasta łyżce jogurtu (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Po jogurcie zacznijcie dodawać olej (4). Kiedy olej się wchłonie, zetrzyjcie skórkę z cytryny i dodajcie ją do masy ciasta. Pamiętajcie, aby cytrynę sparzyć dwukrotnie w celu zmycia konserwantów (5). Na samym końcu zmieszajcie mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Dodajcie te składniki do ciasta i całość wymieszajcie aplikując do tego niskie obroty robota (7). Keksówkę natłuśćcie dobrze masłem, wlejcie do niej ciasto (8). Ciasto jogurtowe z cytrynowym aromatem musi się piec w temperaturze 170 stopni przez 50 minut lub do suchego patyczka (9).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję
Do wykonania ciasta jogurtowego możecie użyć dowolnego ulubionego jogurtu nawet jogurtu typu greckiego. W przypadku tego ostatniego ciasto będzie ciut cięższe.