![]() |
Naprawdę lubię ten przepis, Wykonałam go już z większością owoców i przepis zawsze się udaje. Jeśli macie ochotę zerknijcie min. na wersję z brzoskwiniami, z figami, z porzeczkami, jeżynami, truskawkami i rabarbarem.
Zawsze do tego przepisu dodaję skórę z cytryny, proponuję nie pomijać tego składnika. Ciasto według tego przepis wychodzi wilgotne i puszyste. Ciasto bardzo mi również smakuje po schłodzeniu w lodówce.
Zazwyczaj wykonuję ten przepis w tortownicy o średnicy 24 cm. Tym razem identyczną ilość składników umieściłam w tortownicy o średnicy 21 cm. W efekcie otrzymałam ciasto wyższe, ale czas pieczenia wydłużył się z gwarantowanych i pewnych 40 do 60 minut. Temperatura pieczenia- ta sama, czyli 180 stopni, przewidziana dla ciast biszkoptowych. Co robiłam pomiędzy 40- 60 minutą pieczenia- w zasadzie nic innego tylko co jakiś czas sprawdzałam ciasto patyczkiem.
Jeśli chcecie wykonać ciasto w większej lub mniejszej ilości, skorzystajcie z Przelicznika Form, to ten czerwony przycisk umieszczony ponad tytułem przepisu. Przepis zawsze Wam wyjdzie, nie zwiększajcie/zmniejszajcie temperatury pieczenia, po ustalonym czasie pieczenia, który zależy od wysokości ciasta, używajcie patyczka. Do wykonanania przepisu użyłam min. Mąkę Tortową Basia Extra. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z mojej kuchni.
![]() |
![]() |
![]() |
Wybijcie jajka i dodajcie do nich szczyptę soli (1) (2). Rozpocznijcie ubijać jajka, dodając stopniowo cukier (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Kiedy masa stanie się gęsta i jasna dodajcie do niej startą skórkę z cytryny (4). Pamiętajcie aby cytrynę sparzyć przynajmniej dwukrotnie gorąca wodą, aby pozbyć się konserwantów. Teraz kontynuując ubijanie dodajcie jogurt oraz olej (5) (6). Na tym etapie masa będzie rzadka.
![]() |
![]() |
![]() |
Do mąki dodajcie proszek do pieczenia. Składniki przesiejcie przez sitko. Zredukujcie obroty miksera i połączcie składniki suche ze składnikami mokrymi (7). Połowę moreli pokrójcie w kostkę. Oprószcie je mąką i dodajcie do ciasta. Całość wymieszajcie przy pomocy łyżki (8). Ciasto przełóżcie do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Jak jest Wam wygodnie. Drugą połowę moreli pokrójcie w plastry i ułóżcie na powierzchni ciasta (9). Pieczenie: nastawicie piekarnik na 180 stopni. Ciasto dla formy 24 cm musi się piec 40 minut. Jeśli zachowacie ilości składników dobrane do wielkości formy ( Przelicznik Form) czas pieczenia będzie ten sam, jeśli zrobicie tak jak ja- czas pieczenia się wydłuży. W odwrotnym przypadku czas pieczenia się skróci. Tak czy owak ciasto zawsze wyjdzie- nie ma bata
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Zamiast jogurtu możecie użyć maślanki lub kefiru w takiej samej ilości, jak podane w przepisie. Jeśli używacie jogurtu greckiego, proponuję zmniejszyć jego ilość o 50 ml.