![]() |
Pyszne ciasto z dyni z dodatkiem mieszanki przypraw korzennych to właściwy deser do jesiennej popołudniowej herbatki. Mieszanka przyprawy korzennej nadaje ciastu piernikowy aromat. Do wykonania ciasta z dyni najlepiej zaopatrzyć się w dynię, której miąższ charakteryzuje się zwartą konsystencją o małej zawartości wody, orzechowym a nie melonowym smaku. Dynię, którą polecam to na przykład odmiana butternut. Gotową przyprawę korzenną można nabyć w sklepie. Ponieważ zazwyczaj mam w domu podstawowe składniki do jej zrobienia, postanowiłam, że wykonam przyprawę korzenną samodzielnie. W tym celu zmieliłam goździki ( można nabyć zmielone), dodałam mielony imbir, kardamon, gałkę muszkatołowej, cynamon- wszystko wymieszałam i gotowe.
![]() |
![]() |
![]() |
Aby wykonać ciasto korzenne, przygotujcie najpierw dynie. A zatem, dynię musicie pokroić na mniejsze cząstki i upiec je wraz ze skórką do miękkości. Zajmie to Wam około 20 -30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu, musicie poczekać, aż dynia wystygnie, a następnie odkroicie skórkę. Ja użyłam dyni odmiany Butternut, która po upieczeniu ma strukturę zbliżoną do ugotowanego ziemniaka. Zważcie teraz 250 g miąższu i zmiksujcie go na puree (1). Do puree dodajcie miód (2) oraz mleko (3) i całość wymieszajcie.
![]() |
![]() |
![]() |
Następnie rozbełtajcie jajko widelcem i również dodajcie je do masy (4). Wymieszajcie składniki łyżką do ich połączenia. Wymieszajcie sypkie składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę i orzechy, a następnie dodać do masy (5). Gdyby surowe ciasto wyszło zbyt gęste, dodać jeszcze odrobinę mleka. Na koniec dodajcie przyprawę korzenną (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Masę ostatecznie wymieszajcie (7). Gotowe ciasto włóżcie do wyłożonej papierem do pieczenia formy (8). Ciasto musi się piec przez 30- 40 minut w temperaturze 185 stopni. Ciasto po upieczeniu jest bardzo wilgotne (9).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję
Największe łasuchy mogą ciasto korzenne oblać czekoladą albo lukrem.