![]() |
Dziś polecam Wam mój przepis na ciasto marchewkowe z kremem mascarpone. Ten przepis nawiązuje do amerykańskiej tradycji kulinarnej, z kolei jeśli chcielibyście zobaczyć przepis na ciasto marchewkowe jakie wykonuje się na południu Europy zajrzyjcie do TEGO PRZEPISU.
Przygotowanie ciasta jest niezmiernie łatwe. Polega ono na połączeniu składników suchych z mokrymi i zamieszania wszystkiego przy pomocy rózgi kuchennej. Po upieczeniu ciasto będzie wilgotne i ciężkie, w sensie jego wagi. Dodatkowym atutem tego wypieku jest krem waniliowy zrobiony na bazie bitej śmietany i serka mascarpone. Gwarantuję, że będziecie się głaskać po brzuszku po konsumpcji tego ciasta marchewkowego.
Do upieczenia ciasta wykorzystałam Mąkę Extra Wypiek Basia typ 550. Przepis bierze udział w konkursie Piątek Pieczenia Początek, którego jestem animatorką. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z jego realizacji.
![]() |
![]() |
![]() |
Pracę proponuję rozpocząć od przygotowania składników: rodzynki zalejcie gorącą wodą, orzechy pokrójcie na mniejsze kawałki, marchew obierzcie z łupin i zetrzyjcie na dużych oczkach tarki (1). Przygotowanie ciasta: do pierwszej miski dodajcie mąkę, sól i sodę (2) (3). Wymieszajcie składniki.
![]() |
![]() |
![]() |
Do drugiej miski dodajcie olej, cukier, jajka i aromat waniliowy (4) (5). Wszystko wymieszajcie przy pomocy rózgi kuchennej do połączenia się składników (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz do miski z mokrymi składnikami dodajcie suche składniki, startą marchew (7), przygotowane orzechy i rodzynki ( bez wody) (8) Całość wymieszajcie łyżką. Formę do keksa wysmarujcie tłuszczem i wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Przełóżcie do formy ciasto (9). Pieczenie: ciasto włóżcie do nagrzanego piekarnika 170-180 stopni, środkowa półka, bez termoobiegu. Ciasto musi się piec przez 50-60 minut lub do suchego patyczka.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie kremu: do miski dodajcie serek mascarpone, śmietankę, cukier puder. Przy pomocy miksera ubijcie puszysty krem. Na koniec dodajcie aromat waniliowy i króciutko jeszcze ubijajcie do połączenia się składników (10). Pamiętajcie, że jeśli używacie śmietanę do gotowania- użyjcie stabilizator, który zagwarantuje ubicie się śmietany. Przekrójcie ciasto wzdłuż na 3 blaty. Ja nie wykorzystałam górnego stożkowatego blatu- chciałam aby moje ciasto marchewkowe było płaskie. Spodni blat wysmarujcie kremem i połóżcie na nim środkowy blat (11). Całe ciasto wysmarujcie teraz kremem i wykonajcie dekoracje z kremu i orzechów (12).
Do wykonania przepisu można użyć również zwykły cukier zamiast brązowego. Zaletą cukru brązowego jest jedynie to, że zabarwia on masę na ciasto na przyjemny dla oka brązowy kolor.