![]() |
Zapraszam na łatwy i szybki przepis na wilgotne ciasto migdałowe, pełne aromatów z jakich słynie Sycylia. Przepis na ciasto migdałowe jest absolutnym owocowym wulkanem, podkręconym aromatem skórki cytrynowej, pudrowym aromatem wanilii oraz mielonych migdałów, które nadają ciastu chrakterystyczną " ziarnistą" teksturę. Wszystkie składniki i aromaty są harmonijne i wyraźnie wyczuwalne w smaku. Aby ciasto nie było ciężkie, dodałam niewielką ilość mąki i tyleż samo proszku do pieczenia. Nektarynki- w cieście jest ich mnóstwo, zarówno w środku jak i na zewnątrz. Nektarynki troszeczkę skarmelizowałam. W przypadku słodkich wypieków zaletą owoców karmelizowanych jest to, że dobrze trzymają się powierzchni ciasta i nie spadają podczas krojenia. Podczas karmelizacji, nektarynki zabarwiły karmel, którego smak ostatecznie dopełniły ziarenka wanilii oraz sok z cytryny. Zapraszam na przepis na ciasto migdałowe pełne aromatów.
![]() |
![]() |
![]() |
Nektarynki umyjcie, pokrójcie na ósemki i wraz z cukrem dodajcie na patelnie (1). Wolno podgrzewajcie, aby doprowadzić do rozpuszczenia się cukru. Karmelizujcie nektarynki przez 2-3 minuty (2). Następnie nektarynki usuńcie z patelni, dodajcie sok z cytryny i ziarenka wanilii (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Dodajcie również pocięte na kawałeczki laski wanilii (4). Zredukujcie karmel. Ciasto migdałowe. Masło rozetrzyjcie z jajkami (5), a następnie dodajcie zmielone migdały (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz dodajcie mąkę wraz z proszkiem do pieczenia (7) oraz startą skórkę cytrynową (8). Wszystkie składniki wymieszajcie. Ciasto przełóżcie do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Do ciasta dodajcie połowę ilości skarmelizowanych wcześniej nektarynek (10). Ciasto musi się piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Pieczenie statyczne. Ciasto pozostawcie do wystudzenia. Następnie na ciasto wyłóżcie pozostałe nektarynki (11), podgrzejcie karmel i polejcie nim owoce (12).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję
Migdały, jeśli posiadają skórkę zalejcie ja na 10 minut gorącą wodą i je wyłuskajcie, a następnie musicie je zmielić na przykład przy pomocy blendera.
Zanim zetrzecie skórkę cytrynową, najlepiej cytrynę sparzyć przynajmniej dwukrotnie gorąca w wodą w celu zmycia z nich konserwantów.