PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-02-10

Ciasto pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 2h
Ilość porcji Ilość porcji: forma średnica 21 cm
 
Przeczytaj również: Makaron ze szparagami i słodkimi pomidorkami

Po okresie ciast cytrynowych, mam obecnie fazę na ciasta pomarańczowe. Jedno ciasto jest lepsze od drugiego i mnie samej trudno jest wskazać, które ciasto pomarańczowe lubię najbardziej. Wszystkie propozycje łączy jednak to, że wykonane są praktycznie w 100% z owoców, są niesamowicie aromatyczne i łatwe do wykonania. Ciasto pomarańczowe według tego przepisu ma postać małego torciku na którego powierzchni znajdują się cieniutkie plasterki pomarańczy pokryte bardzo gęstym syropem pomarańczowym. Jeśli syrop zostanie wykonany z czerwonych pomarańczy, wówczas kolor syropu uzyska przyjemny dla oka ciemny kolor. Są jednak inne metody, ja na przykład dodałam do syropu kapinkę rubinowego likieru alkermes. Wielbiciele zupy angielskiej znają boski aromat tego likieru. Można dodać również do syropu ziarenka wanilii lub esencję waniliową. Ciasto deseru jest bardzo wilgotne, posiada również mocno porowatą strukturę, które tworzy się po dodaniu do masy soku z pomarańczy. Jak się nietrudno domyślić przepis pochodzi z południa Europy. Przepis serdecznie polecam, bo jest to ciasto pomarańczowe inne niż wszystkie- przekonajcie się sami laugh

•Składniki•

 
składniki na ciasto
 
 
składniki na syrop
 
 

•Przygotowanie•

Wszystkie pomarańcza oraz cytrynę sparzcie dwukrotnie wodą, aby pozbyć się konserwantów. Masło roztopcie i pozostawcie do wystudzenia. Zetrzyjcie skórkę z 2 pomarańczy oraz 1 cytryny (1) (2). Do skórek dodajcie sok wyciśnięty z 1 i ½ pomarańczy (3). Soku nie musicie filtrować, miąższ pomarańczy jest mile widziany.

Wybijcie jajka (4), dodawajcie po trochu cukru i całość ubijcie na puszystą i jasną masę (5). Kontynuując ubijanie dodajcie zimne masło (6).

Teraz dodajcie sok oraz skórki z cytrusów (7). Jak zauważycie ciasto w tym momencie stanie się grudkowate. Tak ma być (8). Teraz dodajcie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą (9). Składniki wymieszajcie

i ciasto przełóżcie do formy natłuszczonej masłem i oprószonej mąką (10). Pieczenie: nastawicie piekarnik na 160 stopni. Ciasto musi się piec przez około 30 minut lub do suchego patyczka (11). Przeczytaj porady poniżej. Przygotowanie syropu: wyciśnijcie sok z 1 i ½ pomarańczy, do soku dodajcie cukier puder i gotujcie sok tak długo na wolnym ogniu, aż stanie się gęsty (12). Dla aromatu i koloru możecie dodać wspomniane wyżej skadniki.

Wystudzone ciasto obróćcie na drugą stronę. Ostatnie pomarańczę pokrójcie na cieniutkie plasterki i ułóżcie je na cieście (13). Teraz dodajcie gęsty syrop (14) (15). Gotowe ciasto włóżcie do lodówki, aby się schłodziło.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 
  1. Jak zwykle przypominam, aby pamiętać o tym, że można urwać część cukru z podanej w przepisie ilości.
  2. Test patyczka może was troszeczkę zaskoczyć. Kiedy ciasto będzie upieczone, owszem patyczek będzie „suchy” ale jednocześnie solidnie natłuszczony masłem.  
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

Chałka
 
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE