Dziś proponuję Wam przepis na ciasto ucierane. Przygotowałam ciasto ucierane z malinami i kruszonką na dużą blachę. Rzućcie okiem na jej wymiar. Z kolei przy pomocy Przelicznika Form ( czerwony przycisk ponad tytułem przepisu), możecie wymiar blachy dowolnie modyfikować, wedle swoich potrzeb. Ponieważ przepis jest uniwersalny, możecie również zamiast malin dodać inne owoce. Przepis nie jest trudny, ale warto wspomnieć o momentach krytycznych. Takim momentem jest etap dodawania jajek. Jajka należy dodawać w odstępach 30- 40 sekund. Kiedy widzicie, że jajko się wchłonęło, ciasto zachowuje swoją kremow konsystencję, jest to właściwy czas aby dodać kolejne jajko.
W przepisie użyłam również wiórki kokosowe, oprócz fantastycznej harmonii kokosu z malinami, wiórki to jest taki mały trik, który powtrzymał maliny przed ich opadnięciem w głąb ciasta. Zwieńczeniem mojego ucieranego ciasta jest kruszonka. Do wykonania przepisu użyłam min. Mąkę Extra Wypiek Basia. Serdecznie polecam, zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z realizacji tego przepisu.
Przygotowanie ucieranego ciasta. Połączcie mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Całość przesiejcie przez sito (1). Rozpocznijcie ucierać masło dodając stopniowo cukier (2). Kontynuując ucieranie dodawajcie jajka w odstępach 30-40 s. Jest to ważne, w przeciwnym wypadku ciasto stanie się grudkowate, będzie wyglądać jak ciasto zważone (3).
Teraz rozpocznijcie dodawać składniki suche, dodając na przemian maślankę (4). Ciasto po utarciu będzie mieć gładką i puszystą konsystencję (5). Utarte ciasto wyłóżcie do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta dodajcie wiórki kokosowe, które dodadzą smaku oraz powstrzymają trochę maliny przed ich opadnięciem w głąb ciasta (6).
Na całej powierzchni ciasta ułóżcie maliny (7). Przygotowanie kruszonki. Do roztopionego masła dodajcie mąkę oraz cukier. Całość wyrabiajcie palcami do momentu powstania kruszonki (8). Kruszonkę możecie również przygotować wcześniej. Dodajcie kruszonkę na wierzch ciasta (9). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 180 stopni. Ciasto musi się piec przez 40 minut lub do suchego patyczka.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję