![]() |
Od razu uprzedzam, że nie wyrwałam sobie rąk, aby przygotować ten wspaniały deser. Do wykonania tarty wykorzystałam ciasto półkruche z dodatkiem greckiego jogurtu. Trudność wykonania ciasta półkruchego na jogurcie, w mojej ocenie, jest absolutną bułką z masłem, co oznacza, że każdemu się uda. Nadzienie wykonałam z czekoladowego budyniu, który nabyłam w sklepie- uprzedzałam, że będzie prosto Ciasto z kremem budyniowym zawsze przechowuję w lodówce- lubię chłodny smak masy budyniowej. Zamiast budyniu czekoladowego polecam również budyń śmietankowy lub waniliowy. Innym pomysłem jest zastąpienie budyniu konfiturą, najlepiej domową, na przykład wykonaną z truskawek, czarnej porzeczki, rabarbaru lub pomarańczy. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie kawałek ciasta z budyniem i duża szklanka mleka to idealne śniadanie. Serdecznie polecam i zapraszam na przepis.
![]() |
![]() |
![]() |
Zakładając że ciasto na tarte już macie przygotowane i teraz czeka sobie na swoją kolej w lodówce lub w zamrażalniku, musicie przygotować masę budyniową. Przygotujcie masę budyniową według instrukcji na opakowaniu. Gorący budyń pozostawcie do ostygnięcia, pamiętajcie jednak aby powierzchnię budyniu pokryć folią spożywczą. Folia zablokuje dostęp powietrza, a to z kolei zapobiegnie wyschnięciu powierzchni budyniu (1). Formę na tarte wysmarujcie masłem i oprószcie mąką. Nadmiar mąki usuńcie (2). Ciasto na jogurcie podzielcie w stosunku +/- 4:3. Całość rozwałkujcie na grubość około 5 mm (3). Przepis krok po kroku na ciasto półkruche na jogurcie znajduje się TUTAJ
![]() |
![]() |
![]() |
Większy kawałek ciasta użyjcie do wyłożenia formy. Nie naciągajcie ciasta (4). Widelcem wykonajcie nakłucia w cieście (5). Jeśli zapomnicie o dziurkach, nic się nie stanie. Teraz na ciasto wyłóżcie budyń i rozprowadźcie go na całej powierzchni tarty (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Z mniejszego kawałka ciasta wytnijcie paseczki (7). Z paseczków ułożcie kratkę na powierzchni tarty (8). Nastawcie piekarnik na 180 stopni. Tarta musi się piec przez 30 minut (9).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję