![]() |
Oto przepis na domowe ciasto z czerwoną porzeczką. Przepis na ciasto jest przetestowane, używam ten przepis przygotowując min. ciasto z brzoskwiniami czy ciasto z figami.
Za każdym razem ciasto perfumuję skórą cytrynową, Skórka cytrynowa robi cuda, więc nie pomijajcie tego składnika.
Przepis na ciasto z porzeczkami jest łatwiutki. Jego przygotowanie zabierze Wam nie więcej niż 15 minut. Potem tylko piecznie, czekanie, aż ciasto trochę przestygnie i nie będę się rozwodzić co będzie się działo potem
Ilość składników dobrałam do formy o średnicy 24 centymetry. Jeśli macie większą lub mniejsza formę z łatwością obliczycie ilości składników jeśli przeczytacie artykuł traktujący o przelicznikach form.
Bardzo polecam ten przepis, tym razem w wersji z porzeczkami. Prosto, domowo i przepysznie. Zapraszam na szczegóły przepisu. Proponuję również obejrzenie filmu na ten przepis w wersji ciasta z morelami.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie ciasta: cytrynę sparzcie dwukrotnie gorącą wodą aby pozbyć się konserwantów. Zetrzyjcie skórkę. Do dzieży robota wybijcie jajka i dodajcie szczyptę soli (1). Rozpocznijcie ubijać jajka przy pomocy rózgi ( szybkie obroty) dodając stopniowo cukier (2). Kiedy masa będzie napowietrzona i jasna dodajcie skórkę z cytryny (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Kontynuując ubijanie (wolniejsze obroty) dodajcie jogurt oraz olej (4) (5). Kiedy składniki się połączą dodajcie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Ciasto wymieszajcie przy pomocy łyżki (7). Podaną ilość owoców podzielcie na połowę. Pierwszą połowę oprószcie małą ilością mąki i dodajcie do ciasta (8). Łyżką wymieszajcie całość (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Ciasto wyłóżcie do formy natłuszczonej masłem i oprószonej mąką (10). Na powierzchnię ciasta dodajcie pozostałą ilość porzeczek (11) (12). Pieczenie: nastawicie piekarnik na 180 stopni. Ciasto musi się piec przez 40 minut lub do suchego patyczka.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję