Przepisów na ciasto z jabłkami jest mnóstwo. Ten przepis wyróżnia przede wszystkim to, że kawałki jabłek umieszczone zostały w masie " budyniowej" ale przygotowanej bez mleka, dlatego masa budyniowa pozostała niemalże przeźroczysta. Zamiast mleka do przygotowania budyniu został wykorzystany sok jabłkowy oraz cydr półsłodki, który można zastąpić sokiem jabłkowym, w przypadku jeśli ciasto będzie konsumowane również przez dzieci. W przepisie na ciasto z jabłkami został wykorzystany budyń śmietankowy z wanilią, polecam również połączenie jabłek z cynamonem. Ciasto zostało wykonane na bazie pachnącego masłem delikatnego ciasta półkruchego i powstało na zamówienie- ciasto miało być dokładnie takie jak w cukierni, czyli coś na kształt ogromnego tortu z nadzieniem wykonanego z lewitujących jabłek. Lubię wyzwania.
Wykonanie nadzienia jabłecznika rozpocznijmy od pozyskania soku z cytryny (1), który musimy dodać do jabłek, aby ich powierzchnia się nie utleniła i zrobiła brązowa. Następnie jabłka obierzcie z łupin i pokrójcie na cząstki o wielkości widocznej na poszczególnych fotografiach (2). Do garnka dodajcie cydr (3).
Dodajcie również sok jabłkowy (4) i cukier (5). Ilość cukru może się różnić w zależności od poziomu słodyczy soku jabłkowego oraz cydru. Na tym etapie najlepiej jest próbować i kierować się własnym smakiem. Teraz dodajcie również proszek budyniu (6). Całość rozpocznijcie podgrzewać, aż do zagotowania, dokładnie tak samo jak gotuje się budyń. Pamiętajcie o mieszaniu. Pozostawcie masę budyniową do wystudzenia.
Ze składników na ciasto wykonajcie ciasto półkruche i podzielcie je na dwie połowy (7). Szczegółową instrukcję jak wykonać ciasto półkruche, możecie znaleźć TUTAJ. Jedną połowę ciasta rozwałkujcie na wielkość odpowiadającą średnicy tortownicy i umieśćcie je na dnie natłuszczonej masłem formy (8) (9). Z drugiej połowy ciasta wykonajcie rulon o długości odpowiadającej długości obwodu koła tortownicy, podzielcie rulon na mniejsze odcinki.
Poszczególnymi odcinkami rulonu wyklejcie brzegi tortownicy (10) (11). Sprawdźcie połączenia, tak aby nadzienie nie wydostało się na zewnątrz. Grubość ciasta to ok. 5 mm- ciasto zawiera chemiczny spulchniacz, zatem podczas pieczenia go przybędzie (12)
Do wystudzonej masy budyniowej dodajcie jabłka (13), a następnie całe nadzienie musicie umieścić wewnątrz tortownicy (14). Ciasto gotowe do pieczenia (15). Ciasto musi się piec w temperaturze 175 stopni, pieczenie statyczne, przez 60 minut. Po upieczeniu ciasto musi najpierw trochę wystygnąć, aby móc otworzyć tortownicę.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję