![]() |
Przepisów na ciasto z jabłkami jest mnóstwo. Ten przepis wyróżnia przede wszystkim to, że kawałki jabłek umieszczone zostały w masie " budyniowej" ale przygotowanej bez mleka, dlatego masa budyniowa pozostała niemalże przeźroczysta. Zamiast mleka do przygotowania budyniu został wykorzystany sok jabłkowy oraz cydr półsłodki, który można zastąpić sokiem jabłkowym, w przypadku jeśli ciasto będzie konsumowane również przez dzieci. W przepisie na ciasto z jabłkami został wykorzystany budyń śmietankowy z wanilią, polecam również połączenie jabłek z cynamonem. Ciasto zostało wykonane na bazie pachnącego masłem delikatnego ciasta półkruchego i powstało na zamówienie- ciasto miało być dokładnie takie jak w cukierni, czyli coś na kształt ogromnego tortu z nadzieniem wykonanego z lewitujących jabłek. Lubię wyzwania.
![]() |
![]() |
![]() |
Wykonanie nadzienia jabłecznika rozpocznijmy od pozyskania soku z cytryny (1), który musimy dodać do jabłek, aby ich powierzchnia się nie utleniła i zrobiła brązowa. Następnie jabłka obierzcie z łupin i pokrójcie na cząstki o wielkości widocznej na poszczególnych fotografiach (2). Do garnka dodajcie cydr (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Dodajcie również sok jabłkowy (4) i cukier (5). Ilość cukru może się różnić w zależności od poziomu słodyczy soku jabłkowego oraz cydru. Na tym etapie najlepiej jest próbować i kierować się własnym smakiem. Teraz dodajcie również proszek budyniu (6). Całość rozpocznijcie podgrzewać, aż do zagotowania, dokładnie tak samo jak gotuje się budyń. Pamiętajcie o mieszaniu. Pozostawcie masę budyniową do wystudzenia.
![]() |
![]() |
![]() |
Ze składników na ciasto wykonajcie ciasto półkruche i podzielcie je na dwie połowy (7). Szczegółową instrukcję jak wykonać ciasto półkruche, możecie znaleźć TUTAJ. Jedną połowę ciasta rozwałkujcie na wielkość odpowiadającą średnicy tortownicy i umieśćcie je na dnie natłuszczonej masłem formy (8) (9). Z drugiej połowy ciasta wykonajcie rulon o długości odpowiadającej długości obwodu koła tortownicy, podzielcie rulon na mniejsze odcinki.
![]() |
![]() |
![]() |
Poszczególnymi odcinkami rulonu wyklejcie brzegi tortownicy (10) (11). Sprawdźcie połączenia, tak aby nadzienie nie wydostało się na zewnątrz. Grubość ciasta to ok. 5 mm- ciasto zawiera chemiczny spulchniacz, zatem podczas pieczenia go przybędzie (12)
![]() |
![]() |
![]() |
Do wystudzonej masy budyniowej dodajcie jabłka (13), a następnie całe nadzienie musicie umieścić wewnątrz tortownicy (14). Ciasto gotowe do pieczenia (15). Ciasto musi się piec w temperaturze 175 stopni, pieczenie statyczne, przez 60 minut. Po upieczeniu ciasto musi najpierw trochę wystygnąć, aby móc otworzyć tortownicę.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję