PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2020-06-12

Ciasto z jabłkami jak u babci

Ciasto z jabłkami jak u babci
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: tortownica 24 cm
 
Przeczytaj również: Zapiekane tortellini ze szpinakiem

Oto moja propozycja ciasta z jabłkami, takiego jak u babci. Ciasto z jabłkami wykonane z tego przepisu jest puszyste i wilgotne. Przepis jest bardzo prosty, zrobiony z podstawowych składników, które każda babcia ma w swoim domu i jest gotowa w każdej chwili ciasto z jabłkami przygotować dla swoich wnuków. Pamiętacie wakacje u babci ? Zróbcie to ciasto- wspomnienia jak żywe powrócą.
Gotowe ciasto z jabłkami oprószyłam cukrem pudrem i cynamonem. Bardzo lubię aromat cynamonu w połączeniu z jabłkami. Można cynamon dodać do ciasta, trzeba się jednak liczyć z tym, że ciasto w środku będzie ciemniejsze.
Ciasto należy do gatunku ciast biszkoptowych, zatem temperatura ich pieczenia nie może przekroczyć 180 stopni. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z mojej kuchni. 

•Składniki•

 
składniki na ciasto z jabłkami
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Pracę proponuję rozpocząć od sparzenia i starcia skórki z cytryny. Potem wyciśnijcie z niej sok. Jabłka obierzcie z łupin (1), większość z nich pokrójcie na małe kawałki (2), te do udekorowania ciasta pokrójcie na cząstki (3). Do jabłek dodajcie sok z cytryny, aby nie zmieniły koloru.

Do miski wybijcie jajka (4), dodajcie szczyptę soli i rozpocznijcie ich ubijanie. Kiedy jajka już trochę “urosną” rozpocznijcie dodawać cukier (5). Jajka musicie ubić na jasną i puszystą masę. Kontynuując ubijanie dodajcie olej (6),

a potem mleko (7). Teraz dodajcie mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny (8) (9). Całość połączcie przy pomocy miksera. 

Do ciasta dodajcie jabłka- te pokrojone na małe kawałki (10). Wymieszajcie ciasto łyżką i wyłóżcie je do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Na wierzchu ułóżcie cząstki jabłek (11). Pieczenie: 180 stopni bez termoobiegu, środkowa półka. Ciasto musi się piec 45 minut lub do suchego patyczka. Przed podaniem ciasto oprószcie cukrem pudrem i cynamonem (12).

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE