![]() |
Dziś zapraszam na ciasto z musem czekoladowym i malinami. Mus czekoladowy i maliny “ chodziły” za mną od długiego czasu i z wielką niecierpliwością czekałam na świeże maliny. Mus czekoladowy wykonałam według przepisu na mus z białej czekolady, zamieniając oczywiście białą czekoladę na czekoladę deserową. Rzućcie okiem na PRZEPIS. Zaplanowałam ciasto podwójcie czekoladowe, tak więc spód ciasta musiał być koniecznie wykonany z kakaowych ciasteczek. Świeżutkie maliny czekały na mnie w nagrzanym jak piekarnik samochodzie, zatem zdjęłam z półki sklepowej pierwsze lepsze zwykłe herbatniki, które wpadły mi oko, następnie domowym sposobem w 3 sekundy zmodyfikowałam zwykłe ciasteczka na ciasteczka kakaowe.
Wykonanie deseru zabiera około kwadransa. Ciasteczka wystarczy rozdrobnić przy pomocy blendera. Z czekoladą, masłem i żelatyną poradziła sobie kuchenka mikrofalowa. Konsumpcję poprzedza jeszcze stabilizacja całości i tym zajęła się lodówka. Lubię takie przepisy- pyszne, proste i uzależniające. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie przepisu proponuję rozpocząć od żelatyny. Do żelatyny dodajcie wskazaną ilość wody i pozostawcie żelatynę do napęcznienia. Spód do ciasta: herbatniki drobno pokruszcie (1), przełóżcie do półmiska (2). Jeśli chcecie lub musicie zmodyfikować zwykłe ciasteczka na ciasteczka kakaowe, dodajcie po prostu kakao (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz rozpuście masło i dodajcie je do rozdrobnionych ciasteczek (4). Tak przygotowaną masą wyłóżcie dno formy do ciasta i dobrze ją dociśnijcie (5) (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie musu: rozpuście czekoladę. Czekoladę można rozpuścić w kuchence mikrofalowej (7) lub w naczyniu umieszczonym nad parą. Do rozpuszczonej czekolady dodajcie 120 ml śmietany (8) i całość wymieszajcie (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Z pewnością żelatyna, którą przygotowaliście na początku, ma teraz postać “ ciała stałego”, dlatego umieśćcie ją również na kilka chwil w kuchenne mikrofalowej, tak aby stała się płynna (10). Dodajcie żelatynę do masy i ponownie całość wymieszajcie (11). Resztę śmietany kremówki ubijcie (12)
![]() |
![]() |
![]() |
i dodajcie również do musu (13). Składanie ciasta: na przygotowanym spodzie ułóżcie świeże maliny (14) i dodajcie mus czekoladowy (15). Maliny powinny być musem przykryte. Ciasto włóżcie do lodówki, najlepiej na całą noc.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję
W przypadku deserów, w których strategicznym składnikiem jest bita śmietana, kwestią priorytetową jest jakość kremówki. Muszę napisać, że z tym bywa różnie. Oferta sklepowa jest ogromna. Kiedy okazało się, że nabyta kremówka ubija się bardzo opornie i z mizernym efektem postanowiłam, że muszę zapisywać sobie te marki produktów z których jestem zadowolona. W końcu to moja praca, mój czas i pieniądze, a nerwy szkodzą moją urodzie. O produkcie, który użyłam tym razem i który wymazuję z pamięci informowałam w Grupie Tapenda.