![]() |
Zapraszam na naprawdę bardzo łatwy przepis na ciasto z owocami, który w dodatku wykonuje się w przysłowiowe 5 minut, Potem tylko pieczenie i gotowe. Do wykonania przepisu użyłam mieszankę mrożonych tzw. "mieszanki owoców na kompot" powszechnie dostępnych w handlu, a to oznacza, że przepis można wykonywać przez cały rok ! Mrożone owoce polecam przed ich użyciem rozmrozić na sitku- duże sztuki jak na przykład śliwki czy truskawki posiadają w sobie sporo soku i aby ciasto Wam nie popłynęło- polecam nie pomijać tej procedury. Dobrze jest również duże owoce pokroić na mniejsze kawałki.
Kolejność dodawania składników do ciasta nie ma znaczenia ich temperatura również. Przepis każdemu się uda- gwarantuję. Ciasto jest bardzo podobne do placka drożdżowego, które Wam wcześniej polecałam. W zasadzie różni je tylko środek spulchniający. Zapraszam na jego szczegóły oraz na film z mojej kuchni.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie ciasta: przepis proponuję rozpocząć od rozmrożenia owoców, jeśli takie używacie. Do miski dodajcie wszystkie wyszczególnione w przepisie składniki (1)(2). Następnie wymieszajcie je przy pomocy łyżki do połączenia się składników (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Blaszkę wysmarujcie tłuszczem i wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto umieśćcie na blaszce i dodajcie owoce (4). Przygotowanie kruszonki: rozpuście masło w kuchence mikrofalowej. Dodajcie do niego pozostałe składniki przepisu i wyróbcie kruszonkę (5), którą następnie dodajcie na owoce (6).
Pieczenie: ciasto włóżcie do nagrzanego piekarnika 170 stopni bez termoobiegu, środkowa półka. Ciasto musi się piec 50 minut lub do suchego patyczka.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Jogurt mozna zastąpić maślanką, kefirem lub mlekiem.