PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2020-05-05

Ciasto z owocami

Ciasto z owocami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji Ilość porcji: forma 34x 21 cm
 
Przeczytaj również: Babka piaskowa pomarańczowa

Zapraszam na naprawdę bardzo łatwy przepis na ciasto z owocami, który w dodatku wykonuje się w przysłowiowe 5 minut, Potem tylko pieczenie i gotowe. Do wykonania przepisu użyłam mieszankę mrożonych tzw. "mieszanki owoców na kompot" powszechnie dostępnych w handlu, a to oznacza, że przepis można wykonywać przez cały rok ! Mrożone owoce polecam przed ich użyciem rozmrozić na sitku- duże sztuki jak na przykład śliwki czy truskawki posiadają w sobie sporo soku i aby ciasto Wam nie popłynęło- polecam nie pomijać tej procedury. Dobrze jest również duże owoce pokroić na mniejsze kawałki.
Kolejność dodawania składników do ciasta nie ma znaczenia ich temperatura również. Przepis każdemu się uda- gwarantuję. Ciasto jest bardzo podobne do placka drożdżowego, które Wam wcześniej polecałam. W zasadzie różni je tylko środek spulchniający. Zapraszam na jego szczegóły oraz na film z mojej kuchni. 

•Składniki•

 
składniki na ciasto
 
 
składniki na kruszonkę
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie ciasta: przepis proponuję rozpocząć od rozmrożenia owoców, jeśli takie używacie. Do miski dodajcie wszystkie wyszczególnione w przepisie składniki (1)(2). Następnie wymieszajcie je przy pomocy łyżki do połączenia się składników (3).

Blaszkę wysmarujcie tłuszczem i wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto umieśćcie na blaszce i dodajcie owoce (4). Przygotowanie kruszonki: rozpuście masło w kuchence mikrofalowej. Dodajcie do niego pozostałe składniki przepisu i wyróbcie kruszonkę (5), którą następnie dodajcie na owoce (6).
Pieczenie: ciasto włóżcie do nagrzanego piekarnika 170 stopni bez termoobiegu, środkowa półka. Ciasto musi się piec 50 minut lub do suchego patyczka. 

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Jogurt mozna zastąpić maślanką, kefirem lub mlekiem.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

Bajgle
 
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE