![]() |
W sezonie na truskawki nie może zabraknąć ciasta z truskawkową galaretką. Ja, aby było jeszcze rozpustniej, proponują Wam wersję tego ciasta z truskawkową pianką.
Ciasto z galaretką to dla mnie smaki dzieciństwa. Jeśli to ciasto budzi w Was również wesołe i piękne wspomnienia, to pozostało Wam nic więcej jak popełnić ten łatwiutki przepis.
Przepis na ciasto z galaretką i pianką przygotowałam na dużą blachę.
Jako że czas oczekiwania na wystudzenie i częściowe stężenie galaretki jest dość długi, proponuję Wam, w pierwszej kolejności, aby pracę rozpocząć właśnie od dodania do galaretki gorącej wody, przynajmniej w tej części przepisu, która traktuje o przygotowaniu pianki do ciasta z galaretką. Do wykonania przepisu użyłam min. Mąki Tortowej Orkiszowej Basia. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z jego realizacji.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie biszkoptu: żółtka oddzielcie od białek (1). Do białek dodajcie szczyptę soli i ubijcie białka dodając stopniowo cukier. Kontynuując ubijanie dodajcie żółtka (2). Mąki oraz proszek do pieczenia przesiejcie przez sitko i dodajcie do biszkoptu (3). Całość wymieszajcie do połączenia się składników.
![]() |
![]() |
![]() |
Formę wysmarujcie masłem i wyłóżcie papierem do pieczenia. Dodajcie przygotowane ciasto na biszkopt (4). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 170 stopni. Biszkopt musi się piec przez ok. 25 minut lub do suchego patyczka. Biszkopt pozostawcie do wystudzenia. Przygotowanie pianki: rozpuście galaretkę w 200 ml wody. Pozostawcie ją do całkowitego wystudzenia. Do zimnej śmietany dodajcie cukier oraz stabilizator (5). Ubijcie śmietanę. Kontynuując ubijanie dodajcie zimną galaretkę (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Oderwijcie od biszkoptu papier. Ciasto ponownie umieśćcie w formie ( na tym samym papierze) i dodajcie przygotowaną piankę (7). Włóżcie ciasto do lodówki na 2 godziny. W tym czasie przygotujcie połowę ( z ilości wskazanej w przepisie) galaretki - wg instrukcji podanej na opakowaniu. Na piankę wyłóżcie pokrojone truskawki (8) oraz wylejcie zimną i lekko stężałą galaretkę (9). Ciasto włóżcie do lodówki. Kiedy galaretka się zetnie, dodajcie pozostałą jej część. Ponownie ciasto włóżcie do lodówki. Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Jeśli używacie śmietanę do ubijania ( te zawierają stabilizatory) wówczas możecie pominąć stabilizator.