PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-05-28

Ciasto z pianką i galaratką

Ciasto z pianką i galaratką
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: kilka godzin
Ilość porcji Ilość porcji: forma 25 x 35 cm
 
Przeczytaj również: Domowa masa makowa

W sezonie na truskawki nie może zabraknąć ciasta z truskawkową galaretką. Ja, aby było jeszcze rozpustniej, proponują Wam wersję tego ciasta z truskawkową pianką.
Ciasto z galaretką to dla mnie smaki dzieciństwa. Jeśli to ciasto budzi w Was również wesołe i piękne wspomnienia, to pozostało Wam nic więcej jak popełnić ten łatwiutki przepis. 
Przepis na ciasto z galaretką i pianką przygotowałam na dużą blachę.
Jako że czas oczekiwania na wystudzenie i częściowe stężenie galaretki jest dość długi, proponuję Wam, w pierwszej kolejności, aby pracę rozpocząć właśnie od dodania do galaretki gorącej wody, przynajmniej w tej części przepisu, która traktuje o przygotowaniu pianki do ciasta z galaretką. Do wykonania przepisu użyłam min. Mąki Tortowej Orkiszowej Basia. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z jego realizacji.

•Składniki•

 
składniki na biszkopt
 
 
składniki na piankę
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie biszkoptu: żółtka oddzielcie od białek (1). Do białek dodajcie szczyptę soli i ubijcie białka dodając stopniowo cukier. Kontynuując ubijanie dodajcie żółtka (2). Mąki oraz proszek do pieczenia przesiejcie przez sitko i dodajcie do biszkoptu (3). Całość wymieszajcie do połączenia się składników.

Formę wysmarujcie masłem i wyłóżcie papierem do pieczenia. Dodajcie przygotowane ciasto na biszkopt (4). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 170 stopni. Biszkopt musi się piec przez ok. 25 minut lub do suchego patyczka. Biszkopt pozostawcie do wystudzenia. Przygotowanie pianki: rozpuście galaretkę w 200 ml wody. Pozostawcie ją do całkowitego wystudzenia. Do zimnej śmietany dodajcie cukier oraz stabilizator (5). Ubijcie śmietanę. Kontynuując ubijanie dodajcie zimną galaretkę (6).

Oderwijcie od biszkoptu papier. Ciasto ponownie umieśćcie w formie ( na tym samym papierze) i dodajcie przygotowaną piankę (7). Włóżcie ciasto do lodówki na 2 godziny. W tym czasie przygotujcie połowę ( z ilości wskazanej w przepisie) galaretki - wg instrukcji podanej na opakowaniu. Na piankę wyłóżcie pokrojone truskawki (8) oraz wylejcie zimną i lekko stężałą galaretkę (9). Ciasto włóżcie do lodówki. Kiedy galaretka się zetnie, dodajcie pozostałą jej część. Ponownie ciasto włóżcie do lodówki. Gotowe.


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Jeśli używacie śmietanę do ubijania ( te zawierają stabilizatory) wówczas możecie pominąć stabilizator.  

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE