Zapraszam na kolejny wiosenny przepis na ciasto. Tym razem jest to ciasto z rabarbarem i truskawkami. Przepis wykonałam według mojej sprawdzonej procedury na ciasto z owocami, który praktycznie wykonuję już z zamkniętymi oczami.
Clou przepisu stanowią owoce w ilości około 400 gram, a potem jest już tak, że po dodaniu pozostałych składników, wszystko się udaje i zawsze wychodzi fajne ciasto na niedzielę.
W wolnej chwili zapraszam na ciasto z brzoskwiniami oraz na ciasto z figami. Każda kombinacja ciasta z owocami według tego przepisu jest super i mogę gwarantować, że każdemu przepis wyjdzie.
W przepisie wykorzystałam rabarbar i truskawki w proporcjach 50/50, choć przyznaję bez bicia, że proporcje wyznaczyłam na oko Polecam nie pomijać w przepisie na ciasto z rabarbarem i truskawkami skórki cytrynowej, która pięknie uperfumuje ciasto. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu. Proponuję również obejrzenie filmu z tym przepisem w wersji ciasta z morelami.
Przygotowanie ciasta jest dość szybkie. Pracę proponuję rozpocząć od wysmarowania masłem formy, oprószenia jej mąką oraz umycia i pokrojenia rabarbaru i truskawek. Teraz włączcie piekarnik i wróćcie do składników przepisu. Do dzieży robota wybijcie jajka (1). Dodajcie szczyptę soli i ubijajcie jajka, dodając stopniowe cukier, do momentu kiedy masa stanie się jasna i napowietrzona. Kontynuując ubijanie dodawajcie jogurt (2), a następnie olej (3).
Teraz dodajcie przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i całość wymieszajcie do połączenia się składników (4) (5). Do ciasta dodajcie przygotowane owoce oprószone mąką (6). Część owoców pozostawcie do dekoracji powierzchni ciasta. Całość wymieszajcie łyżką.
Ciasto przełóżcie do przygotowanej formy (7). Na wierzch połóżcie resztę truskawek i rabarbaru (8). Ciasto musi się piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut lub do suchego patyczka (9).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję