Oto propozycja bardzo prostego przepisu na ciasto ze śliwkami. Jego przygotowanie zajmie Wam przysłowiowe 5 minut, potem tylko pieczenie i można robić kawę.
Aby przygotować ciasto ze śliwkami wystarczy dodać do miski wszystkie wymienione w przepisie składniki, całość wymieszać łyżką i ułożyć śliwki. Kolejność dodawania składników nie ma znaczenia, ich temperatura również. Do tego ciasta dodałam szczyptę kardamonu, ta przyprawa bardzo dobrze komponuje się ze śliwkami. Proponuję to wypróbować. Serdecznie polecam ten maślano- kardamonowy deser ze śliwkami. Sądzę, że będziecie zadowoleni. Do przygotowania przepisu użyłam Mąkę Tortową Orkiszową Basia. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z jego realizacji.
Pracę proponuję rozpocząć od roztopienia i wystudzenia masła. Do miski dodajcie mąkę, sodę, jogurt, przygotowane masło (1) (2) (3),
cukier, miód, jajka i kardamon (4) (5) (6).
Całość wymieszajcie rózgą kuchenną lub łyżką i przełóżcie do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (7). Wyrównajcie powierzchnię ciasta i ułóżcie połówki śliwek (8). Pieczenie: włóżcie ciasto do nagrzanego piekarnika 170 stopni, pieczenie bez termoobiegu, góra dół. Czas pieczenia ok. 30 minut lub do suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem (9).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję