PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Cordon Bleu z piersi kurczka

panierowany kotlet cordon bleu z nadzieniem z szynki i żółtego sera
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 8 sztuk
 
Przeczytaj również: Pieczony labraks z boczkiem i ziemniakami

Cordon Bleu czyli popularny kotlet szwajcarski może zostać wykonany z cielęciny, szynki wieprzowej, schabu, piersi z kurczaka lub indyka, a cały myk polega na tym, aby mięso złożyć tak, aby w środku było miejsce na plasterek szynki oraz sera. Dopuszczane są trzy metody obróbki termicznej, zarówno smażenie w głębokim tłuszczu, smażenie w płytkim tłuszczu oraz pieczenie w piekarniku. Większość przepisów na Cordon Bleu wykorzystuje do smażenia olej, do pieczenia masło, z kolei osobom które są na diecie zaleca się, aby skropić Cordon Bleu  oliwą i upiec w piekarniku. Jak widać wybrałam trzecią metodę. Zapakowałam wszystkie przygotowane kotlety do piekarnika i upiekłam Cordon Bleu FIT. Danie Cordon Bleu wywodzi się nomen omen ze Szwajcarii. Okazuje się, że przepis nie jest szczególnie wiekowy, po raz pierwszy wspomina się o nim w książce kucharskiej z 1949 r, z kolei The New York Times pisze o drobiowym Cordon Bleu w 1967 r.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Aby wykonać kotlety Cordon Bleu musicie piersi kurczaka naciąć wzdłuż i rozbić w kształt "motylków" (1). Polędwiczki piersi, z uwagi na swój mały rozmiar, nie nadają się do uformowania kotletów. Najlepiej je zamrozić i użyć np. do zrobienia pysznej shoarmy. Wybijcie jajka, dodajcie sól i pieprz, a następnie rozbełtajcie je przy pomocy widelca (2). W zależności od preferencji, z jednej piersi możecie i uformować jeden duży kotlet, albo przeciąć rozbitą pierś na pół, tak aby otrzymać dwa symetryczne kawałki mięsa (3).

Na mięsie ułóżcie plasterki sera oraz szynki (4), a następnie zamknijcie kotlety (5). Nie ma potrzeby używania szpilek lub wykałaczek. Teraz należy wykonać panierkę. Najpierw kotlety Cordon Blue obtoczcie z obu stron w mące (6).

Następnie każdy kotlet wółżcie do rozbełtanego jajka, pamiętając aby również dokładnie pokryć jajkiem krawędzie kotleta (7) (8). Na koniec każdy kotlet musicie dokładnie obtoczyć w tartej bułce (9).

Jeśli zamierzacie zrobić kotlety Cordon Blue również w piekarniku, wówczas umieśćcie wszystkie kotlety na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kotlety skropcie obficie i dokładnie oliwą i blaszkę przykryjcie folią aluminiową (10) (11). Kotlety muszą się piec przez ok. 30 minut w temperaturze 160-170 stopni ( pieczenie statyczne). W połowie czasu kotlety należy przewrócić na drugą stronę i również skroić je oliwą. Edit. Polecam również najpierw wymieszać bułkę tartą z oliwą, tak aby przybrała konsystencję "mokrego pisaku" i obtoczyć w niej kotlety z obu stron Po wyznaczonym czasie usuńcie folię aluminiową, włączcie w piekarniku funkcję  termoobieg. Po około 10 minutach kotlety ładnie się przypieką (12). 

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE