Dziś przepis na cukinię z dodatkiem mięty w postaci przystawki. Podaję tę przystawkę zazwyczaj do lekkich dań rybnych. W ramach kuchennej alchemii często dodaję do warzyw aromatyczny czosnek oraz neutralizującą jego aromat pietruszkę. Tym razem zamiast pietruszki dodałam świeże listki zielonej mięty. Ponieważ mięta posiada bardziej właściwości maskujące, aniżeli neutralizujące, nie szalałam zbyt bardzo z czosnkiem, ograniczyłam się tylko do zaaromatyzowania nim oliwy, w której następnie lekko podsmażyłam cukinię. Kuchnie orientalne dodają miętę nawet do mięs i nie ma w tym żadnej przesady, bo oprócz walorów smakowych okazuje się, że mięta ma bardzo pozytywne oddziaływanie na procesy trawienne. W Polsce listki mięty co najwyżej stanowią dekorację deserów, a warto zaryzykować i dodać miętę tu i ówdzie, bo i smak dobry i korzyści dla ciała wielkie.
Aby przygotować tę przystawkę musicie cukinię pokroić w plastry przy pomocy noża lub obieraczki do warzyw (1). Aby paseczki cukinii były krótsze, polecam wszystkie plastry cukinii przekroić na połowę. Umyjcie i oberwijcie listki świeżej mięty (2) i poszatkujcie je drobno (3).
Na patelni rozgrzejcie oliwę (4). Do oliwy dodajcie ząbek czosnku oraz sól (5). Czosnek po zaaromatyzowaniu oliwy usuńcie z patelni (6).
Dodajcie plastry cukinii (7), dla smaku i aromatu dodajcie czarny mielony pieprz (8). Cukinię musicie przesmażyć przez kilka minut. Po jej wystudzeniu, dodajcie świeżej mięty (9). Danie jest gotowe od razu do konsumpcji.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję