Zapiekana cukinia z serem feta i bułką tartą nawiązuje do tradycji kulinarnej południa Europy. Bułka tarta została zaaromatyzowana czosnkiem oraz pieprzem, do smaku dodałam sól. Po zapieczeniu bułka staje się chrupiąca, a to dzięki oliwie, którą dodałam do tartej bułki.
Ser feta znakomicie łączy się z oregano, dlatego nie zawahałam się dodać tego ziela do mojego przepisu na zapiekaną cukinię. Taka aromatyczna kołderka pokrywa rozkosznie przypieczone plasterki cukinii. Przepis jest intuicyjny. Ilości składników musicie dobierać według potrzeb.
Pieczona cukinia z serem feta NIE stanowi, według mnie, samodzielnego dania. Rekomenduję Wam połączyć kilka przystawek warzywnych, na przykład zapiekane pomidory, zapiekaną cebulę, zapiekanego bakłażana czy zapiekaną cykorię. Wszystkie przepisy znajdziecie na stronie Tapenda. Gotowe, pachnące przystawki, podane razem, stworzą wspaniałą kolację, dokładnie taką samą jaką można zostać uraczonym na przykład w gorącej Grecji, co więcej wszystko można zrobić na raz w piekarniku- wystarczy odorobina logistyki. Aha, pamiętajcie jeszcze o kieliszku czerwonego wina. Prawdziwa Grecja w domu Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły tego aromatycznego przepisu. Pycha
Do tartej bułki dodajcie tyle oliwy, aby bułka po wymieszaniu miała postać mokrego piasku. Dodajcie ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz do smaku (1). Całość wymieszajcie. Umytą cukinię pokrójcie na 2-3 milimetrowe plastry (2). Na dno naczynia do zapiekania dodajcie oliwę; wystarczy tyle, aby utworzyła się cieniutka warstewka oliwy i ułóżcie cukinię (3).
Na każdym plastrze cukinii dodajcie przygotowaną bułkę oraz pokruszony ser feta (4) (5). Na koniec wszystkie plastry cukinii skropcie oliwę (6). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 160-180 stopni. Cukinia musi się zapiekać przez 20-30 minut lub do momentu kiedy bułka ładnie się zabrązowi i stanie się chrupiąca. Cukinia z serem feta z bułką tartą jest gotowa. Mega jazz i odlot
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję