PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Cykoria ugotowana i zapieczona

kawałki cykorii ugotowej i zapieczonej cykorii oprószonej natką pietruszki
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 1
 
Przeczytaj również: Risotto z białą kiełbasą i fasolą

Cykoria nie jest zbyt popularnym warzywem w Polsce po prostu nie ma szczęścia. Według mnie cykoria to cudowne warzywo o cudownej gamie kolorów, z olbrzymim potencjałem jesli się do niej odpowiednio zabrać. Dlatego cieszę się, że mogę zaproponować przepis na cykorię, który może przypadnie Wam do gustu. Proponuję cykorię przygotowaną w sposób wytrawny, jako przystawka, bez kompromisów, niebo w gębie dla osób lubiących zdecydowane smaki. Tak przygotowaną cykorię wykorzystuję jako dodatek do mięs grillowanych na przykład do krwistych steków, ale również do prostych grillowanych piersi z kurczaka. Ponadto ugotowaną i zapieczoną cykorię dodaję jako składnik do sałatek oraz jeśli tylko mam, nie zawaham się położyć cząstki aromatycznej cykorii na sam wierzch kanapki z serem, czy wędliną.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Aby przygotować cykorię według tego przepisu, najpierw zagotujcie w garnku wodę. Dodajcie do wody sól. Kiedy woda się zagotuje włóżcie do niej kolby cykorii i gotujcie je przez 5 minut (1). Następnie wyjmijcie cykorię i poczekajcie aby wystygła.Kiedy cykoria nie będzie już gorąca, przekrójcie jej kolby na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości cykorii (2). Wszystkie kawałki cykorii umieśćcie na dnie naczynia do zapiekania, obficie skropcie oliwą EV (3) oraz oprószcie cykorię solą. Cykorię zapiekajcie przez około15-20 minut w temperaturze 160-180 stopni w międzyczasie kilka razy ją przekładając na drugą stronę. Po upieczeniu, gotową i zimną cykorię oprószcie natką pietruszki.    

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh


 

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE