Cykoria nie jest zbyt popularnym warzywem w Polsce po prostu nie ma szczęścia. Według mnie cykoria to cudowne warzywo o cudownej gamie kolorów, z olbrzymim potencjałem jesli się do niej odpowiednio zabrać. Dlatego cieszę się, że mogę zaproponować przepis na cykorię, który może przypadnie Wam do gustu. Proponuję cykorię przygotowaną w sposób wytrawny, jako przystawka, bez kompromisów, niebo w gębie dla osób lubiących zdecydowane smaki. Tak przygotowaną cykorię wykorzystuję jako dodatek do mięs grillowanych na przykład do krwistych steków, ale również do prostych grillowanych piersi z kurczaka. Ponadto ugotowaną i zapieczoną cykorię dodaję jako składnik do sałatek oraz jeśli tylko mam, nie zawaham się położyć cząstki aromatycznej cykorii na sam wierzch kanapki z serem, czy wędliną.
Aby przygotować cykorię według tego przepisu, najpierw zagotujcie w garnku wodę. Dodajcie do wody sól. Kiedy woda się zagotuje włóżcie do niej kolby cykorii i gotujcie je przez 5 minut (1). Następnie wyjmijcie cykorię i poczekajcie aby wystygła.Kiedy cykoria nie będzie już gorąca, przekrójcie jej kolby na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości cykorii (2). Wszystkie kawałki cykorii umieśćcie na dnie naczynia do zapiekania, obficie skropcie oliwą EV (3) oraz oprószcie cykorię solą. Cykorię zapiekajcie przez około15-20 minut w temperaturze 160-180 stopni w międzyczasie kilka razy ją przekładając na drugą stronę. Po upieczeniu, gotową i zimną cykorię oprószcie natką pietruszki.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję