Czarne oliwki zazwyczaj stanowią dopełnienie dania lub przekąskę, czarne oliwki pojawiają się również w spisie składników sałatek. Ten jednak przepis na oliwki jest wyjątkowy, ponieważ czarne oliwki występują w roli głównej. Będą to oliwki smażone i aromatyzowane cytrusami i ziołami. Nie ma co ukrywać, przepis jest bardzo mocno inspirowany tradycjami południa Europy, gdzie zakąski z czarnych oliwek są czymś tak powszechnym jak u nas zakąska w postaci kiszonego ogórka. Kiedy przygotowuję oliwki w ten sposób, zazwyczaj robię większą ich ilość. Gotowe oliwki umieszczam w słoiku i przechowuję je w lodówce. Czarne oliwki wg tego przepisu służą do zakąszenia tak ad hoc, podaję je na desce ze świeżym chlebem, serem, czasem również z plasterkiem jakieś wędliny. Pyszne
Zacznijmy pracę od cytrusów. Ponieważ wszystkie cytrusy spryskane są konserwantami, sparzcie je gorącą wodą przynajmniej dwukrotnie. Następnie pomarańcza i cytryny pokrójcie na plastry (1) a następnie wszystkie plastry podzielcie na ćwiartki (2). Czosnek obierzcie z łupin i pokrójcie na mniejsze cząstki (3).
Na patelni rozgrzejcie oliwę i dodajcie odsączone z wody czarne oliwki (4). Przesmażcie oliwki na średnim ogniu przez około pół godziny, do momentu, kiedy oliwki staną się pomarszczone, wtedy dodajcie igiełki rozmarynu, świeżego lub mrożonego, tymianek (5) oraz cząstki cytrusów (6).
Kontynuujcie smażenie do momentu odparowania soku z owoców, pamiętając przy tym, aby kilka razy wszsytko zamieszać (7). Po zakończeniu smażenia dodajcie do oliwek pokrojony czosnek oraz płatki chili (8). Wszystkie składniki dokładnie wymieszajcie i pozostawcie do wystygnięcie. Gotowe oliwki umieśćcie w zamykanym słoiku i przechowujcie w lodówce (9).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję