PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Czarne oliwki smażone i aromatyzowane

smażone oliwki aromatyzowane cytrusami i ziołami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 1
 
Przeczytaj również: Szpinakowe ravioli z dynią

Czarne oliwki zazwyczaj stanowią dopełnienie dania lub przekąskę, czarne oliwki pojawiają się również w spisie składników sałatek. Ten jednak przepis na oliwki jest wyjątkowy, ponieważ czarne oliwki występują w roli głównej. Będą to oliwki smażone i aromatyzowane cytrusami i ziołami. Nie ma co ukrywać, przepis jest bardzo mocno inspirowany tradycjami południa Europy, gdzie zakąski z czarnych oliwek są czymś tak powszechnym jak u nas zakąska w postaci kiszonego ogórka. Kiedy przygotowuję oliwki w ten sposób, zazwyczaj robię większą ich ilość. Gotowe oliwki umieszczam w słoiku i przechowuję je w lodówce. Czarne oliwki wg tego przepisu służą do zakąszenia tak ad hoc, podaję je na desce ze świeżym chlebem, serem, czasem również z plasterkiem jakieś wędliny. Pyszne

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Zacznijmy pracę od cytrusów. Ponieważ wszystkie cytrusy spryskane są konserwantami, sparzcie je gorącą wodą przynajmniej dwukrotnie. Następnie pomarańcza i cytryny pokrójcie na plastry (1) a następnie wszystkie plastry podzielcie na ćwiartki (2). Czosnek obierzcie z łupin i pokrójcie na mniejsze cząstki (3).

Na patelni rozgrzejcie oliwę i dodajcie odsączone z wody czarne oliwki (4). Przesmażcie oliwki na średnim ogniu przez około pół godziny, do momentu, kiedy oliwki staną się pomarszczone, wtedy dodajcie igiełki rozmarynu, świeżego lub mrożonego, tymianek (5) oraz cząstki cytrusów (6).

Kontynuujcie smażenie do momentu odparowania soku z owoców, pamiętając przy tym, aby kilka razy wszsytko zamieszać (7). Po zakończeniu smażenia dodajcie do oliwek pokrojony czosnek oraz płatki chili (8). Wszystkie składniki dokładnie wymieszajcie i pozostawcie do wystygnięcie. Gotowe oliwki umieśćcie w zamykanym słoiku i przechowujcie w lodówce (9).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE