PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2020-12-04

Czebureki

Czebureki
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: ok. 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: ok. 10-15 sztuk
 
Przeczytaj również: Golonka w piwie

Czebureki czyli “złote pierogi” to przepis który wywodzi się z tatarskiej tradycji kulinarnej. Ciasto na czeburaki wykonuje się z mąki pszennej o niskim typie, z dodatkiem oleju oraz gorącej wody. Dzięki temu ciasto jest bardzo miękkie i elastyczne.  
W Polsce Czeburaki należą do przepisów regionalnych Podlasia. Jest mnóstwo przepisów na czebureki, ja przygotowałam wersję na słono, do której farsz wykonałam z mięsa mielonego wołowo-wieprzowego z dodatkiem szczypiorku, cebuli soli i pieprzu. Jest wiele przepisów na czebureki. Farsz do nich można wykonać z tego co się lubi. Oprócz mięsa, proponuję grzyby, ser, kiszoną kapustę itp. Można również wykonać czeburaki na słodko np. z jabłkami.
Są dwa sposoby smażenia czebureków: smażenie płytkie ( jak kotlet schabowy) lub smażenie głębokie ( jak frytki)
Przepis na czebureki bierze udział w konkursie “Piątek, pieczenia początek” którego jestem animatorką. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z jego realizacji.

•Składniki•

 
składniki na ciasto
 
 
składniki na farsz
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie ciasta na czebureki: do miski dodajcie wszystkie składniki na ciasto. Najpierw wymieszajcie je łyżką, a następnie wyłóżcie na stolnice i wyróbcie gładkie i elastyczne ciasto (1) (2) (3) (4).

Ciasto włóżcie do woreczka foliowego i pozostawcie je na 10 minut (5). Przygotowanie farszu na czebureki: do mielonego mięsa dodajcie cebulę, szczypiorek (6)   

oraz sól i pieprz do smaku (7). Całość wymieszajcie do połączenia się składników (8). Jeśli farsz jest suchy dodajcie do niego odrobinę zimnej wody. Ciasto pokrójcie na kawałki i uformujcie w małe kuleczki (9).

Każdą kuleczkę rozwałkujcie na grubość 1-2 mm, połóżcie trochę nadzienia i sklejcie brzegi czebureka radełkiem lub widelcem. Możecie również wykonać splot na brzegu każdego pieroga (10). Smażcie pierogi do momentu kiedy staną się złote (11) (12)


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE