![]() |
Czebureki czyli “złote pierogi” to przepis który wywodzi się z tatarskiej tradycji kulinarnej. Ciasto na czeburaki wykonuje się z mąki pszennej o niskim typie, z dodatkiem oleju oraz gorącej wody. Dzięki temu ciasto jest bardzo miękkie i elastyczne.
W Polsce Czeburaki należą do przepisów regionalnych Podlasia. Jest mnóstwo przepisów na czebureki, ja przygotowałam wersję na słono, do której farsz wykonałam z mięsa mielonego wołowo-wieprzowego z dodatkiem szczypiorku, cebuli soli i pieprzu. Jest wiele przepisów na czebureki. Farsz do nich można wykonać z tego co się lubi. Oprócz mięsa, proponuję grzyby, ser, kiszoną kapustę itp. Można również wykonać czeburaki na słodko np. z jabłkami.
Są dwa sposoby smażenia czebureków: smażenie płytkie ( jak kotlet schabowy) lub smażenie głębokie ( jak frytki)
Przepis na czebureki bierze udział w konkursie “Piątek, pieczenia początek” którego jestem animatorką. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z jego realizacji.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie ciasta na czebureki: do miski dodajcie wszystkie składniki na ciasto. Najpierw wymieszajcie je łyżką, a następnie wyłóżcie na stolnice i wyróbcie gładkie i elastyczne ciasto (1) (2) (3) (4).
![]() |
![]() |
![]() |
Ciasto włóżcie do woreczka foliowego i pozostawcie je na 10 minut (5). Przygotowanie farszu na czebureki: do mielonego mięsa dodajcie cebulę, szczypiorek (6)
![]() |
![]() |
![]() |
oraz sól i pieprz do smaku (7). Całość wymieszajcie do połączenia się składników (8). Jeśli farsz jest suchy dodajcie do niego odrobinę zimnej wody. Ciasto pokrójcie na kawałki i uformujcie w małe kuleczki (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Każdą kuleczkę rozwałkujcie na grubość 1-2 mm, połóżcie trochę nadzienia i sklejcie brzegi czebureka radełkiem lub widelcem. Możecie również wykonać splot na brzegu każdego pieroga (10). Smażcie pierogi do momentu kiedy staną się złote (11) (12).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję