![]() |
Mam swój ulubiony przepis na naleśniki. Są to czekoladowe naleśniki z masą serową, ale taką inną niż wszystkie. Kiedy odkryłam jakie cuda wychodzą po dodaniu do różnych dań przypraw typu cynamon, kardamon, imbir i kurkuma, postanowiłam ten sprawdzony „ zespół” również użyć do twarogu. Masę serową osłodziłam miodem. Naprawdę jest to pyszny i łatwy sposób na przygotowanie masy serowej do naleśników, a szczególnie tych czekoladowych. Naleśniki wykonuję według bardzo prostego przepisu, czyli łączę jaja, mleko, mąkę, kakao i szczyptę soli. Smażę cieniutkie naleśniki wielkości talerzyka śniadaniowego. Pierwszy naleśnik „testowy” zawsze jest trochę tłuściejszy a następne, ponieważ w zasadzie nie dodaję na patelnię tłuszczu wychodzą już optymalnie. Jeśli macie ochotę na prawdziwą czekoladową rozpustę i orientalnych aromatów polecam również dodanie do deseru syropu czekoladowego. Przepis znajduje się TUTAJ.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie masy serowej. Do wykonania masy serowej możecie użyć zwykłego twarogu, który wystarczy rozgnieść widelcem (1). Ponieważ będziecie twaróg dosmaczać według własnego gustu, z pewnością w rezultacie tej czynności otrzymacie masę nawet potrójnie „zmieloną” . Do smaku dodajcie miód (2) oraz przyprawy (3). Wszystko dokładnie wymieszajcie.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie naleśników czekoladowych. Wybijcie jajko, rozkłóćcie je przy pomocy rózgi (4). Dodajcie szczyptę soli (5) oraz mleko (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Następnie dodajcie mąkę (7) i kakao (8). Wszystkie składniki dobrze wymieszajcie, tak aby nie było gródek (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Na patelnię dodajcie odrobinę oleju i poczekajcie aż stanie się gorąca (10). Następnie dodajcie porcję ciasta naleśnikowego (11), rozprowadźcie je na całej patelni i usmażcie (12).
![]() |
![]() |
![]() |
W połowie smażenia przewróćcie naleśnik na druga stronę (13). Na usmażonym naleśniku rozsmarujcie masę serową (14). Naleśnik możecie zwinąć w rulon lub po prostu go złożyć (15).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję
Ciasto naleśnikowe z czasem gęstnieje. Jeśli ciasto jest zbyt gęste wystarczy dodać odrobinę mleka i wymieszać ciasto.