Mam swój ulubiony przepis na naleśniki. Są to czekoladowe naleśniki z masą serową, ale taką inną niż wszystkie. Kiedy odkryłam jakie cuda wychodzą po dodaniu do różnych dań przypraw typu cynamon, kardamon, imbir i kurkuma, postanowiłam ten sprawdzony „ zespół” również użyć do twarogu. Masę serową osłodziłam miodem. Naprawdę jest to pyszny i łatwy sposób na przygotowanie masy serowej do naleśników, a szczególnie tych czekoladowych. Naleśniki wykonuję według bardzo prostego przepisu, czyli łączę jaja, mleko, mąkę, kakao i szczyptę soli. Smażę cieniutkie naleśniki wielkości talerzyka śniadaniowego. Pierwszy naleśnik „testowy” zawsze jest trochę tłuściejszy a następne, ponieważ w zasadzie nie dodaję na patelnię tłuszczu wychodzą już optymalnie. Jeśli macie ochotę na prawdziwą czekoladową rozpustę i orientalnych aromatów polecam również dodanie do deseru syropu czekoladowego. Przepis znajduje się TUTAJ.
Przygotowanie masy serowej. Do wykonania masy serowej możecie użyć zwykłego twarogu, który wystarczy rozgnieść widelcem (1). Ponieważ będziecie twaróg dosmaczać według własnego gustu, z pewnością w rezultacie tej czynności otrzymacie masę nawet potrójnie „zmieloną” . Do smaku dodajcie miód (2) oraz przyprawy (3). Wszystko dokładnie wymieszajcie.
Przygotowanie naleśników czekoladowych. Wybijcie jajko, rozkłóćcie je przy pomocy rózgi (4). Dodajcie szczyptę soli (5) oraz mleko (6).
Następnie dodajcie mąkę (7) i kakao (8). Wszystkie składniki dobrze wymieszajcie, tak aby nie było gródek (9).
Na patelnię dodajcie odrobinę oleju i poczekajcie aż stanie się gorąca (10). Następnie dodajcie porcję ciasta naleśnikowego (11), rozprowadźcie je na całej patelni i usmażcie (12).
W połowie smażenia przewróćcie naleśnik na druga stronę (13). Na usmażonym naleśniku rozsmarujcie masę serową (14). Naleśnik możecie zwinąć w rulon lub po prostu go złożyć (15).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję
Ciasto naleśnikowe z czasem gęstnieje. Jeśli ciasto jest zbyt gęste wystarczy dodać odrobinę mleka i wymieszać ciasto.