PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-02-07

Czerwone curry z tofu

Czerwone curry z tofu
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: ok. 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2-4 porcji
 
Przeczytaj również: Tort z owocami

Bardzo miło wspominam przepis na tajskie curry z kurczakiem. Idąc za ciosem zrobiłam curry z tofu. Powiem tak: całe szczęście że było curry, które skutecznie przykryło smak tofu, a właściwie brak smaku. Można również powiedzieć, że tofu przejęło smak dania wink
Ja pewnością nie zostanę fanem produktu, którego smak skojarzył mi się ze smakiem kartonu, choć to dziwne, bo kartonu nigdy nie konsumowałam. Moim zdaniem nie pomogło tofu nawet to, że przed dodaniem do curry, usmażyłam go oraz dodałam sól i pieprz do smaku. Mając wybór, zdecydowanie wolę inne źródła protein, choćby wspomniany kurczak. Podsumowując: curry tak, tofu – dziękuję bardzo, ale to oczywiście subiektywna opinia. Curry podałam z ryżem. Oto mój przepis na czerwone curry z tofu.  

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotowanie składników dla curry: czosnek oraz imbir pokrójcie w drobną kosteczkę. Na plasterki/ kawałki pokrójcie również ostrą paprykę. Ponieważ papryczkę można zawsze dołożyć, na początku proponuję dodać niewielką jej ilość. Marchew oraz paprykę pokrójcie w kostkę. Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w piórka (1). Przygotowanie tofu: tofu pokrójcie w kostkę. Usmażcie tofu na kilku łyżkach oleju (2). Do smaku dodajcie sól (3)

oraz pieprz (4). Usmażone tofu usuńcie z patelni. Curry: do garnka dodajcie olej, cebulę (5), czosnek, imbir oraz chilli (6). Całość duście przez kilka chwil na wolnym ogniu.

Teraz dodajcie pastę curry (7) oraz przygotowaną marchew oraz paprykę (8) i wszystko dokładnie wymieszajcie do połączenia się składników. Dodajcie mleko kokosowe oraz wodę (9). Doprowadźcie curry do zagotowania, a następnie zredukujcie temperaturę i gotujcie curry przez około 20 minut, lub do momentu, kiedy marchew i papryka nie będą już twarde.

W tzw. międzyczasie dodajcie do curry koncentrat pomidorowy oraz bazylię i kolendrę (10). Do gotowego curry dodajcie usmażone tofu (11) i sok z limonki do smaku (12). W zależności od upodobań, curry możecie podawać z listkami świeżej kolendry.   


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE