PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-01-20

Delikatne Faworki (chrust)

Faworki (chrust)
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 30-40 sztuk
 
Przeczytaj również: Sałatka Nicejska

Moim zdaniem faworki nazywane również chruścikami lub chrustem to jeden z łatwiejszych przepisów które obowiązkowo należy przygotować podczas karnawału. Naprawdę nie przesadzę, jeśli napiszę, że procesowi robienia ciasta i jego rozwałkowaniu poświęciłam około 15 minut. Właściwie było to tak, że ciasto wyrobił za mnie robot kuchenny, z kolei jego rozwałkowywaniem zajęła się maszynka do makaronu, do której się tak przyzwyczaiłam, że w ogóle nie wiem, jak mogłam bez niej egzystować. To znaczy wiem- używałam wałka, i dalej go czasem używam, ale już w ograniczonym stopniu. Pokrojenie gotowego ciasta na chruściki i jego uformowanie to bułka z masłem, a nawet powiedziałabym, że przyjemność. Smażenie faworków zajęło mi następnych około 15 minut. Moim zdaniem uwinęłam się szybciutko. Do ciasta na faworki jako dodatek tłuszczu dodałam roztopione masło, zamiast masła można dodać gęstej śmietany w tej samej ilości. Zapraszam na przepis oraz na FiLM z jego realizacji. 

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Pracę proponuję rozpocząć od stopienia masła. Następnie do dzieży robota dodajcie mąkę, jajka, cukier, sól i chłodne roztopione masło (1). Rozpocznijcie wyrabiania ciasta używając do tego haka. W czasie wyrabiania dodajcie wódkę (2). Dzięki dodatkowi alkoholu ciasto chłonie mniej tłuszczu podczas smażenia. Gładkie, wyrobione ciasto podzielcie na kawałki i rozwałkujcie na grubość około 1 mm (3).

Teraz przy pomocy radełka ciasto pokrójcie na paski a potem na prostokąty (4). W każdym prostokącie zróbcie nacięcie i przewińcie przez nie pasek ciasta (5). Na patelni rozgrzejcie tłuszcz. Wkładajcie do tłuszczu po kilka sztuk faworków, w takiej ilości, aby mogły swobodnie pływać (6). Jeśli tłuszcz ma odpowiednią temperaturę, wówczas faworki momentalnie wypływają na powierzchnię, a ciasto widocznie rośnie. W połowie smażenia faworki obróćcie na drugą stronę. Usmażone faworki wyjmijcie na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Na końcu faworki oprószcie cukrem pudrem.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

O tym czy przepis na faworki się uda nie decyduje ilość cukru w cieście. Ponieważ faworki będą również oprószone cukrem, śmiało możecie uszczknąć jakąś ilość cukru z ciasta. Ja tak zrobiłam.
 

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE