![]() |
Mam wybitną propozycję przepisu na deser tiramisu. Będzie to tirmaisu w postaci deseru lodowego czyli semifreddo. Do wykonania tiramisu według tego przepisu potrzebne są wszystkie składniki klasycznego przepisu na deser tirmisu, a więc serek mascarpone, jajka, kawa, kakao, biszkopty i likier. Nie zmienia się szczególnie również procedura wykonania deseru, zmienia się za to forma deseru oraz sposób jego przechowywania. Jak wszystkie semifreddo również i Tiramisu semifreddo przechowuje się w zamrażalniku, co daje możliwość wykonania deseru na zapas. Jedyna mała niedogodność, to ta, że po wyjęciu z zamrażarki i po odkrojeniu porcji, należy odczekać aby deser stał się kremowo- puszysty. Czekając na Tiramsu minuty stają się wiecznością, ale przekonancie się, że warto było to zrobić. Bardzo polem ten przepis na Tiramisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Wybijcie jajka i oddzielcie białka od żółtek (1). Żółtka rozetrzyjcie z połową ilości cukru (2), a następnie dodajcie serek mascarpone i wymieszajcie składniki (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz białka ubijcie na sztywną pianę z drugą połową cukru (4) i dodajcie je do masy z serkiem mascarpone (5). Znów wszystko wymieszajcie do połączenia się składników. Czekoladę pokrójcie na małe kawałeczki (6), z kolei przygotowaną masę podzielcie na połowę.
![]() |
![]() |
![]() |
Do jednej połowy masy dodajcie kakao (7) w ilości według uznania (8) oraz część czekolady (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Do drugiej płowy masy dodajcie tylko czekoladę (10). Przygotujcie mocny wywar z kawy, po wystudzeniu dodajcie rum (11). Przygotujcie biszkopty tak, aby zmieściły się do keksówki (12).
![]() |
![]() |
![]() |
Keksówkę wyłóżcie folią spożywczą (13). Biszkopty nasączajcie kawą z rumem (14) i układajcie je w keksówce według wizualizacji (15).
![]() |
![]() |
![]() |
Następnie na biszkopty wyłóżcie przygotowane masy (16) (17) (18)
![]() |
![]() |
![]() |
Na wierzchu ułóżcie ostatnią warstwę nasączonych biszkoptów (20). Całość przykryjcie folią spozywczą i wstawcie deser do zamrażalnika (21). Gotowy deser serwujcie oprószony kakao.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję