![]() |
Proponuje Wam absolutną delicję jaką jest deser lodowy z musem czekoladowym, karmelem i solonymi orzeszkami ziemnymi. Całość pokrywa gruba warstwa puszystej polewy czekoladowej. Składniki deseru mogą budzić słuszne skojarzenia z popularnym batonikiem snikers. Tutaj jednak podobieństwa się kończą. Deser należy do kategorii semifreddo, czyli jest to deser lodowy, który przechowuje się w zamrażalniku. To mnie akurat bardzo cieszy, ponieważ można sobie dozować porcje w czasie i bez utraty jakości deseru. Konsumpcję poprzedza kilkuminutowy czas oczekiwania, aby deser stał się puszysty i miękki. Kiedy ten czas minie, to gwarantuję Wam że zatracicie się w smaku czekoladowego musu oraz mieszaniny karmelu, solonych orzeszków i czekolady. Deser jest bardzo prosty do zrobienia. Jego przygotowanie zajmie Wam około 30 minut, stabilizacja deseru w zamrażalniku najlepiej aby trwała całą noc. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Do garnka dodajcie 280 ml ( z całości) śmietany, kakao, czekoladę oraz masło (1). Całość wolno podgrzewajcie do momentu kiedy czekolada się rozpuści, masa stanie się gładka i błyszcząca. Pozostawcie masę do kompletnego wystudzenia. Formę wyłóżcie folią spożywczą. Na dno formy wyłóżcie orzeszki ziemne (2). Zmieszajcie masę kajmakową z 80 g ( z całości) zagęszczonego mleka (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Dzięki temu, masa stanie się rzadsza (4). Tak przygotowaną masę dodajcie na orzeszki, starając się równo ją rozprowadzić (5). Teraz resztę ilości śmietany ubijcie i dodajcie resztę mleka zagęszczonego (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Wymieszajcie masę ruchem z dołu do góry, tak aby masa pozostała napowietrzona (7). Teraz dodajcie do ubitej śmietany zimną masę czekoladową, którą zrobiliście wcześniej (8). Ponownie wymieszajcie składniki (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Gotowy mus czekoladowy wylejcie na orzeszki pokryte karmelem (10). Formę przykryjcie folię spożywczą i włóżcie ją do zamrażalnika na całą noc. Po tym czasie, deser wyłóżcie z formy, jednocześnie go obracając i zdejmijcie folię (11).
Z podanych składników zróbcie polewę czekoladową, pokryjcie nią całą powierzchnię deseru (12). Deser z powrotem umieśćcie w zamrażalniku, przynjamniej na kilkanaście minut, w czasie których czekolada się ustabilizuje. Gotowe- deser czeka na Was .
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję