PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-03-25

Deser z musem czekoladowym i malinami

Deser z musem czekoladowym i malinami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: forma średnica 22 cm
 
Przeczytaj również: Zapiekanka makaronowa- Timballo di maccheroni

Desery przygotowane na bazie musów czekoladowych należą do jednych z najłatwiejszych przepisów. Z kolei smaki musu można różnicować w oparciu o ulubione rodzaje czekolady. Mus musi być puszysty i delikatny. Dodatek owoców zawsze stanowi miłą niespodziankę, a maliny zawsze się świetnie sprawdzają w tej roli. Miłośnikom czekolady deserowej polecam przepis na ciasto z musem czekoladowym. Do przygotowania deseru z musem z białej czekolady użyłam powszechnie dostępnych ciasteczek Petit Buerre, z których wykonałam bazę dla deseru. Mus jest mieszaniną białej czekolady i kremowej śmietany, a jego konstrukcję wzmacnia 5 g żelatyny.
Uroczo wyglądają porcje tego deseru udekorowane malinami i świeżymi listkami mięty lub melisy. Wasi goście będą zachwyceni. Zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 
składniki na spód
 
 
składniki na mus
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Pracę proponuję rozpocząć od dodania do żelatyny wody. Następnie ciasteczka zmiksujcie w blenderze na proszek i dodajcie rozpuszczone masło (1) (2). Całość dokładnie wymieszajcie i wyłóżcie na formę wyłożoną folią spożywczą. Rękoma lub łyżką dociśnijcie okruszki (3).

Przygotowanie musu: czekoladę rozpuście w mikrofalówce lub nad parą wodą. Dodajcie 120 ml śmietany (4). Żelatynę, która ma teraz postać stałą, włóżcie na kilka sekund do kuchenki mikrofalowej, aby stała się płynna. Dodajcie żelatynę do masy (5). Resztę śmietany ubijcie na sztywno i dodajcie do przygotowanej masy (6). Jeśli masa w międzyczasie zaczęła żelować wystarczy włożyć ją, przed dodaniem ubitej śmietany, na kilka sekund do kuchenki mikrofalowej.

Składniki wymieszajcie przy pomocy łyżki (7). Składanie deseru: na bazie wykonanej z ciasteczek ułóżcie maliny i wylejcie przygotowany mus (8) (9). Deser włóżcie w lodówki. Gotowe.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

1 g żelatyny wchłania pięciokrotną ilość wody. Zmniejszając lub zwiększając ilość żelatyny wystarczy wykonać stosowne działanie matematyczne obliczając ilość potrzebnej wody. 1g x 5 = ilość wody (g)
 

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE