PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2020-06-03

Domowe Lody tylko 3 składniki

Domowe Lody tylko 3 składniki
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Pieczarki w sosie pomidorowym ze smażonym kurczakiem

Jak zrobić domowe lody bez maszyny? To bardzo proste wystarczy użyć mleko zagęszczone, śmietankę do ubijania oraz składnik smakowy.
Jeśli do tej pory nie trafiliście na żaden przepis na domowe lody który by Was zadowolił to proponuję mój przepis. Lody wyjdą Wam bardzo kremowe, a to ucieszy Wasze kubki smakowe. Przepis jest bardzo prosty wystarczy użyć bitej śmietany w ilości podwójnej w stosunku do ilości zagęszczonego mleka. Czyli na przykład jeśli użyjecie 200 ml śmietanki musicie dodać do niej 100 ml mleka zagęszczonego. Opowiem Wam również o wariantach:

  1. Lody domowe czekoladowe.  Aby wykonać lody czekoladowe wg tego przepisu wystarczy dodać do masy na lody kakao.  Aby uniknąć grudek najpierw kakao rozmieszajcie w zagęszczonym mleku a następnie wszystko dodajcie do ubitej śmietany.
  2. Lody domowe stracciatella. Jeśli lubicie lody z kawałkami czekolady wystarczy dodać do domowych lodów kawałki ulubionej czekolady.  Najlepiej zrobić to wtedy kiedy lody są już lekko zamrożone. W ten sposób unikniecie ewentualnego rozpuszczenia się czekolady.
  3. Lody domowe z Nutella- to mój ulubiony smak domowych lodów. Na papierze od pieczenia połóżcie uformowane małe kleksiki kremu Nutella. Włóżcie je do zamrażarki. Zamrożoną Nutellę dodajcie do masy na lody i całość zamroźcie.   
  4. Lody domowe owocowe.  Do bitej śmietany i mleka zagęszczonego dodajcie owocowe puree. Jeśli używacie owoców z dużą ilością soku, najpierw zredukujcie sok gotując puree owocowe do momentu odparowania soku. Ten krok możecie pominąć jeśli używacie  takich owoców jak banany czy mango.

Zapraszam na szczegóły przepisu- wykonałam czwarty wariant domowych lodów owocowych z truskawek. 

•Składniki•

 
składniki na lody truskawkowe
 
 

•Przygotowanie•

Umyte truskawki zmiksujcie na puree przy pomocy blendera i rozpocznijcie gotowanie puree, aby sok z truskawek odparował (1) (2). Możecie dodać cukier. Zredukowane puree truskawkowe pozostawcie do wystudzenia. Ubijcie śmietanę (3).

Dodajcie do niej mleko zagęszczone (4) oraz zimne puree z truskawek (5). Całość delikatnie wymieszajcie przy pomocy łyżki (5). Ja wykonałam tylko kilka ruchów łyżką, po to, aby lody miały 2 kolory- biały i różowy/czerwony.
Gotową masę lodową przełóżcie do pudełka spożywczego z wieczkiem. Włóżcie do zamrażalnika. Przed podaniem pamiętajcie, aby lody wcześniej wyjąc z zamrażarki. Gotowe.


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE