PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-09-17

Domowe ciasto z figami

Domowe ciasto z figami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1h
Ilość porcji Ilość porcji: forma średnica 24 cm
 
Przeczytaj również: Zapiekane pierogi z dynią

Polecam wykorzystać świeże figi do przygotowania domowego ciasta z figami. Ciasto według tego przepisu jest wilgotne, pachnące skórką cytrynową i jest pełne owoców fig. Przepis na ciasto jest ponadto łatwy i gwarantuję, że każdemu się uda. W przepisie na domowe ciasto, figi potraktowałam jak popularne gatunki owoców, a nie jak królowe jesieni, które przykuwają oczy swoją purpurą. Figi obrałam ze skórki, pokroiłam i wrzuciłam do masy ciasta. Jak się okazało figi się wcale nie obraziły, wręcz przeciwnie bardzo wygodnie się ulokowały w cieście, a drobne nasionka owoców stały się dobrze wyczuwalne w każdym kęsie ciasta. Bardzo polecam domowe, puszyste ciasto ze świeżymi figami. Zapraszam na przepis. Proponuję również obejrzenie filmu z tym przepisem w wersji ciasta z morelami.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Figi obierzcie ze skórki. Część fig pokrójcie na kawałki, z kolei kilka fig pokrójcie na plasterki, którymi udekorujcie ciasto (1). Cytrynę sparzcie dwukrotnie gorącą wodą po to, aby pozbyć się z niej konserwantów i skórkę zetrzyjcie na tarce (2). Wybijcie jajka, dodajcie szczyptę soli i rozpocznijcie ich ubijanie dodając stopniowo cukier (3).

Kiedy masa będzie już jasna, gęsta i napowietrzona, dodajcie skórkę z cytryny (4). Teraz kontynuując ubijanie masy dodajcie jogurt (5) oraz olej (6). Masa stanie się rzadka.

Teraz do masy dodajcie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i całość powoli wymieszajcie do połączenia się składników (7). Kawałeczki fig oprószcie odrobiną mąki i dodajcie je również do masy i znów całość wymieszajcie (8) (9).

Gotową masę ciasta wyłóżcie do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką formy (10). Na wierzchu ciasta ułóżcie przygotowane wcześniej plasterki fig (11). Nastawcie piekarnik na 180 stopni. Ciasto musi się piec przez 40 minut lub do suchego patyczka (12).  

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Aby ciasto się udało, pamiętajcie aby jajka miały temperaturę pokojową.
Zamiast jogurtu możecie użyć kefiru lub maślanki.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE