![]() |
Dorada w szalonej wodzie to klasyczny włoski przepis na rybę. Szukałam informacji na temat pochodzenia przepisu, okazuje się jednak, że nie ma całkowitej zgodności w tej kwestii. Niektóre źródła podają, że przepis na doradę/ rybę w szalonej wodzie został wymyślony przez rybaków z wyspy Ponza ( rejon Lacjum), inne z kolei źródła podają, że przepis pochodzi z okolic Neapolu. Z kolei nazwa dania „ Ryba w szalonej wodzie” najprawdopodobniej pochodzi z Toskanii. Przepis na Doradę w szalonej wodzie stał się bardzo popularny w latach 60-tych ubiegłego stulecia na turystycznej wyspie Capri. Z ziemi włoskiej do Polski i tak przepis znalazał się na stronie Tapenda. Jak na klasykę przystało, tradycyjne składniki dania, oprócz białej ryby to: oliwa, czosnek, pomidory, pietruszka, woda i sól. Nie ma jednak przeszkód, aby dorzucić coś od siebie. Ta technika gotowania ryb, często zresztą stosowana w moich przepisach kulinarnych wymaga, aby po ugotowaniu rybę wyjąć z patelni, zredukować sos, a sama rybę wyfiletować. Serdecznie polecam. Ja jestem fanem dorady w szalonej wodzie
![]() |
![]() |
![]() |
Cebulę musicie pokroić w piórka, a ząbki czosnku obrać z łupin (1). Czarne oliwki pokrójcie na plasterki (2). Pomidorki umyjcie i pokrójcie na połówki (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Na patelnię dodajcie oliwę (4) oraz przygotowaną cebule i połowę ilości czosnku. Wszystko przesmażcie przez chwilę do momentu, kiedy stanie się miękkie. Osoby lubiące ciut ostrzejsze smaki mogą dodać płatki chilli (5). Teraz dodajcie wodę, (6)
![]() |
![]() |
![]() |
pomidory oraz czarne oliwki (7). Całość duście przez kilka minut, aż pomidory puszczą sok. Do smaku dodajcie sól i pieprz. Doradę musicie starannie oczyścić. Do środka ryby włóżcie czosnek oraz natkę pietruszki (8) i dodajcie doradę na patelnię. Dla aromatu dodajcie wino (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Ryby muszą się gotować pod przykryciem (10) (11). Czas gotowania jest uzależniony od wielkości ryb. Powinno wystarczyć około 10-12 minut. Najlepiej jednak kontrolować sytuację, tak aby ryba nie była surowa, ani też rozgotowana. W połowie czasu gotowania rybę musicie obrócić na druga stronę. Gotową rybę musicie wyfiletować, z kolei sos musi zostać zredukowany. Pozyskane w wyniku oczyszczenia filety ryby podawajcie z sosem (12).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję