PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Dorada w Szalonej Wodzie- kuchnia włoska

filety z dorady w sosie pomidorowym z czarnymi oliwkami, cebulą i kaparami
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Czarny makaron z małżami i pomiodorami

Dorada w szalonej wodzie to klasyczny włoski przepis na rybę. Szukałam informacji na temat pochodzenia przepisu, okazuje się jednak, że nie ma całkowitej zgodności w tej kwestii. Niektóre źródła podają, że przepis na doradę/ rybę w szalonej wodzie został wymyślony przez rybaków z wyspy Ponza ( rejon Lacjum), inne z kolei źródła podają, że przepis pochodzi z okolic Neapolu. Z kolei nazwa dania „ Ryba w szalonej wodzie” najprawdopodobniej pochodzi z Toskanii. Przepis na Doradę w szalonej wodzie stał się bardzo popularny w latach 60-tych ubiegłego stulecia na turystycznej wyspie Capri. Z ziemi włoskiej do Polski i tak przepis znalazał się na stronie Tapenda. Jak na klasykę przystało, tradycyjne składniki dania, oprócz białej ryby to: oliwa, czosnek, pomidory, pietruszka, woda i sól. Nie ma jednak przeszkód, aby dorzucić coś od siebie. Ta technika gotowania ryb, często zresztą stosowana w moich przepisach kulinarnych wymaga, aby po ugotowaniu rybę wyjąć z patelni, zredukować sos, a sama rybę wyfiletować. Serdecznie polecam. Ja jestem fanem dorady w szalonej wodzie

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Cebulę musicie pokroić w piórka, a ząbki czosnku obrać z łupin (1). Czarne oliwki pokrójcie na plasterki (2). Pomidorki umyjcie i pokrójcie na połówki (3).

Na patelnię dodajcie oliwę (4) oraz przygotowaną cebule i połowę ilości czosnku. Wszystko przesmażcie przez chwilę do momentu, kiedy stanie się miękkie. Osoby lubiące ciut ostrzejsze smaki mogą dodać płatki chilli (5). Teraz dodajcie wodę, (6)

pomidory oraz czarne oliwki (7). Całość duście przez kilka minut, aż pomidory puszczą sok. Do smaku dodajcie sól i pieprz. Doradę musicie starannie oczyścić. Do środka ryby włóżcie czosnek oraz natkę pietruszki (8) i dodajcie doradę na patelnię. Dla aromatu dodajcie wino (9).

Ryby muszą się gotować pod przykryciem (10) (11). Czas gotowania jest uzależniony od wielkości ryb. Powinno wystarczyć około 10-12 minut. Najlepiej jednak kontrolować sytuację, tak aby ryba nie była surowa, ani też rozgotowana. W połowie czasu gotowania rybę musicie obrócić na druga stronę. Gotową rybę musicie wyfiletować, z kolei sos musi zostać zredukowany. Pozyskane w wyniku oczyszczenia filety ryby podawajcie z sosem (12).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Instrukcję jak wyfiletować rybę znajdziecie TUTAJ.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE