PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-10-02

Dorada w lekkim sosie pieczarkowym

Dorada w lekkim sosie pieczarkowym
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Jak zrobić croissanty

Dziś zapraszam na przepis na doradę w połączeniu z grzybami. Przepis na rybę wykonałam moją ulubioną metodą jednogarnkową, w wyniku której otrzymuję gotowaną rybę, ekstra sos i dodatki. Tym razem dodatkami były popularne w pieczarki. Aromat sosu to połączenie aromatu grzybów, cytryny, kapinki białego wina i pietruszki. Aby sos był bardziej wyrazisty dodałam odrobinę płatków papryki. Metoda jednogarnkowa jest uniwersalna, można ją wykorzystywać również do przygotowywania innych gatunków ryb. Jeśli macie ochotę sprawdzić inne połączenia składników, proponuję wybrać na stronie Tapenda opcję dania główne a następnie dania wykonane z ryb i owoców morza. Sądzę, że każdemu uda się znaleźć inspirację dla siebie. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu. 

•Składniki•

 
skłądniki na sos
 
 
składnik główny
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie na spore kawałki (1). Pieczarki pokrójcie na plasterki. Jeśli skórka jest ładna i świeża, proponuje jej nie usuwać (2). Cytrynę sparzcie dwukrotnie gorącą wodą, aby pozbyć się konserwantów i odkrójcie potrzebną ilość plasterków (3).  

Rybę starannie oczyśćcie, pamiętając również o oskrobaniu jej z łusek. Do środka ryby włóżcie gałązkę rozmarynu (4) oraz czosnek (5). Na patelnię dodajcie oliwę (6).  

Teraz dodajcie cebulę (7) i płatki papryki (8). Cebulę przesmażcie na wolnym ogniu do momentu kiedy stanie się miękka. Następnie dodajcie przygotowane pieczarki (9).

Aby powstrzymać proces smażenia dodajcie wodę (10) i duście pieczarki pod przykryciem tak długo, aż staną się miękkie (11). W czasie duszenia dodajcie do smaku sól (12),

dodajcie również cytrynę (13) i natkę pietruszki (14). Zawsze kontrolujcie czy jest płyn na patelni, który na tym etapie będzie już bardziej sosem. W razie potrzeby dodajcie wodę. Rozsuńcie na boki patelni pieczarki i na jej środek połóżcie przygotowaną wcześniej rybę (15).

dodajcie wino (16) i znów przykryjcie patelnię pokrywką (17). Duście rybę po około 5-6 minut na każdej stronie. Gotową rybę wyłóżcie na talerz i wyfiletujcie (18). Instrukcja krok po kroku jak filetować rybę znajduje się na stronie Tapenda TUTAJ. Sos zredukujcie i polejcie nim oczyszczone filety. Dodajcie również pieczarki i cebulę.  

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 
  1. Do rybki z pieczarkami polecam również smażone ziemniaki. Aromatyczna i ekspresowa wersja pyrek powinna Wam przypaść do gustu. Przepis znajduje się TUTAJ.  
  2. Podany czas duszenia ryby jest orientacyjny, ale w dość precyzyjny. Jeśli w czasie filetowania zauważycie, że ryba jest ciupinkę surowa, włóżcie ją z powrotem na patelnię. Czasem jest tak, że 30 sekund decyduje o „ życiu ryby” laugh  

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE