Na samym początku wyjaśniam, że będzie mowa o technice przygotowania ryby, a nie o sposobie na przygotowanie dorady, oznacza to, że do przygotowania tego przepisu możecie użyć dowolnej ryby, która zmieści się do waszego piekarnika. Higiena- ryba musi zostać dokładnie oczyszczona wewnątrz oraz zewnątrz po to, aby filety ryby były piękne oraz aby wykluczyć ryzyko pojawienia się łusek w sosie. Aromaty- w tej kwestii naprawdę możecie poszaleć. Zobaczcie co macie w doniczkach na parapecie, w lodówce oraz zamrażalniku. W roli perfum sprawdzi się czosnek, tymianek, pietruszka, rozmaryn, cytryna. Dodatki- tu macie jeszcze większe pole do szaleństwa- sprawdzą się słodkie pomidorki, kapary, oliwki, cebula, cieniutkie plasterki marchewki, selera, pietruszki papryki. Ziemniaków nie wkładałabym do papilotów, wychodzą nijako. Ziemniaki mają moc, jeśli przygotujecie je osobno na przykład w postaci ekspresowej. Przepis znajduje się TUTAJ. W wyniku zastosowania tej techniki otrzymacie ugotowaną soczystą i aromatyczną rybę z pysznymi dodatkami, o smaku i jakości który wprawi Was w zachwyt. Nie zwlekajcie, wkładajcie rybę w papiloty, doprawiajcie ją od serca i cieszcie się cudownym smakiem i dobrym samopoczuciem. Zapraszam na instrukcję.
Zacznijcie pracę od dokładnego oczyszczenia ryby (1). Następnie przygotujcie aromaty i dodatki. Jeśli postawicie na mój wybór musicie obraną z łupin cebulę pokroić na plastry (2). Cytrynę najpierw sparzcie dwukrotnie wrzątkiem a potem odkrójcie kilka plasterków (3).
Słodkie małe pomidorki umyjcie i przekrójcie na pół (4). Odetnijcie spory kawałek folii aluminiowej i skropcie ją łyżką oliwy (5). Następnie ułóżcie na folii krążki cebuli oraz plasterki cytryny (6).
Do brzucha ryby włóżcie zioła (7), czosnek (8) oraz plasterek cytryny (9).
Połóżcie rybę na folii aluminiowej, dodajcie do smaku sól morską (10), pieprz oraz dodajcie kilka kropel oliwy (11). Teraz ułóżcie obok ryby dodatki- na przykład pomidorki i oliwki (12).
Złóżcie aluminium w papilota bez dostępu powietrza (14). Nastawcie piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem lub na 200 stopni bez termoobiegu. Ryba musi się piec w zależności od wagi od około 20- 30 minut (15). Po tym czasie ugotowaną rybę musicie wyfiletować, do filetów dodać dodatki i polać wytworzonym w czasie pieczenia sosem. Instrukcja jak filetować ryby znajduje się TUTAJ.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję