![]() |
Na samym początku wyjaśniam, że będzie mowa o technice przygotowania ryby, a nie o sposobie na przygotowanie dorady, oznacza to, że do przygotowania tego przepisu możecie użyć dowolnej ryby, która zmieści się do waszego piekarnika. Higiena- ryba musi zostać dokładnie oczyszczona wewnątrz oraz zewnątrz po to, aby filety ryby były piękne oraz aby wykluczyć ryzyko pojawienia się łusek w sosie. Aromaty- w tej kwestii naprawdę możecie poszaleć. Zobaczcie co macie w doniczkach na parapecie, w lodówce oraz zamrażalniku. W roli perfum sprawdzi się czosnek, tymianek, pietruszka, rozmaryn, cytryna. Dodatki- tu macie jeszcze większe pole do szaleństwa- sprawdzą się słodkie pomidorki, kapary, oliwki, cebula, cieniutkie plasterki marchewki, selera, pietruszki papryki. Ziemniaków nie wkładałabym do papilotów, wychodzą nijako. Ziemniaki mają moc, jeśli przygotujecie je osobno na przykład w postaci ekspresowej. Przepis znajduje się TUTAJ. W wyniku zastosowania tej techniki otrzymacie ugotowaną soczystą i aromatyczną rybę z pysznymi dodatkami, o smaku i jakości który wprawi Was w zachwyt. Nie zwlekajcie, wkładajcie rybę w papiloty, doprawiajcie ją od serca i cieszcie się cudownym smakiem i dobrym samopoczuciem. Zapraszam na instrukcję.
![]() |
![]() |
![]() |
Zacznijcie pracę od dokładnego oczyszczenia ryby (1). Następnie przygotujcie aromaty i dodatki. Jeśli postawicie na mój wybór musicie obraną z łupin cebulę pokroić na plastry (2). Cytrynę najpierw sparzcie dwukrotnie wrzątkiem a potem odkrójcie kilka plasterków (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Słodkie małe pomidorki umyjcie i przekrójcie na pół (4). Odetnijcie spory kawałek folii aluminiowej i skropcie ją łyżką oliwy (5). Następnie ułóżcie na folii krążki cebuli oraz plasterki cytryny (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Do brzucha ryby włóżcie zioła (7), czosnek (8) oraz plasterek cytryny (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Połóżcie rybę na folii aluminiowej, dodajcie do smaku sól morską (10), pieprz oraz dodajcie kilka kropel oliwy (11). Teraz ułóżcie obok ryby dodatki- na przykład pomidorki i oliwki (12).
![]() |
![]() |
![]() |
Złóżcie aluminium w papilota bez dostępu powietrza (14). Nastawcie piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem lub na 200 stopni bez termoobiegu. Ryba musi się piec w zależności od wagi od około 20- 30 minut (15). Po tym czasie ugotowaną rybę musicie wyfiletować, do filetów dodać dodatki i polać wytworzonym w czasie pieczenia sosem. Instrukcja jak filetować ryby znajduje się TUTAJ.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję