PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Dorada z grilla ze smażonymi ziemniakami

dorada grillowana w całości z ziemniakami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Zapiekane pierogi z mozzarellą i oliwkami

Przygotowanie dorady z grilla nie jest w ogóle skomplikowane. Wystarczy rybę oczyścić, włożyć do brzucha dorady natkę zielonej pietruszki lub rozmaryn lub tymianek albo kombinacje wszystkich tych ziół razem. Ja dodaję jeszcze 2-3 ząbki czosnku i czas zaczynać wielkie grillowanie. Grillowane ryby to najłatwiejszy i najprostszy sposób na przygotowanie ryb. Grillować można przez cały rok jeśli jest się zaopatrzonym w patelnie do grillowania. Mięso grillowanej ryby jest bardziej zwarte aniżeli mięso ugotowanej czy nawet upieczonej ryby i jest to spowodowane odparowaniem wody. Przed konsumpcją polecam doradę wyfiletować i mięso skropić sokiem z cytryny. Do grillowanej ryby proponuję ziemniaki. Kilka propozycji na pieczone i smażone ziemniaki znajdziecie na stronie Tapenda.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Doradę musicie starannie oczyścić i umyć. Do środka ryby włóżcie ząbki czosnku (1) oraz gałązki rozmarynu (2), świeżego lub mrożonego. Zamiast rozmarynu możecie dodać tymianek, szałwię, pietruszkę lub bukiet mieszany ziół. Doradę posmarujcie oliwą po tej stronie, którą zostanie położona na patelnię (3).

Patelnię do grillowania mocno rozgrzejcie. Ja używam patelni żeliwnych. Powierzchnię polecam oprószyć gruboziarnistą solą morską (4). Sól zapobiega przywieraniu produktów oraz wchłania tłuszcz. Tuż przed dodaniem ryby, połóżcie na na patelni małe gałązki rozmarynu (5), które dodadzą aromatu. Teraz połóżcie rybę (6). Podczas grillowania nie dociskajcie ryby do patelni, nie próbujcie jej też na siłę odrywać. Należy się powstrzymać się od wszelkich manipulacji, do momentu, kiedy ryba sama "odejdzie" od patelni, wtedy można ją też obrócić na drugę stronę.  

Przed obróceniem, posmarujcie oliwą drugą stronę dorady (7). Czas grillowania wynosi ok. 12 minut, czyli ok. 6 minut na stronę, w zależności od wielkości ryby. Przed zdjęciem ryby z grilla odchylcie lekko skórę i sprawdźcie czy mięso jest białe (8). Proponuję doradę podawać ze smażonymi ziemniakami (9). Przepis znajdziecie TUTAJ.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE