Proponuję wyjątkową propozycję slow food- dorada z karmelizowanymi warzywami w sosie z porzeczką. To cudowne danie składa się z młodych słodkich warzyw, soczystych filetów ryby oraz porzeczkowego sosu.
Przygotowanie przepisu jest trzyetapowe. Nie należy się od razu bać. Jak sami zobaczycie, przygotowanie całości to tzw. bułka z masłem. Na początku należy przyrządzić warzywa. Niewątpliwie najpyszniej wypadają młode marchewki, malutkie korzenie selera i pora. Warto do bukietu dodać również młodą cebulę oraz ziemniaki. To jest przesmaczna przystawka- lekko słodka, która będzie Wam bardzo smakować. Kontrapunktem dla tak przygotowanych warzyw jest kwaskowaty sos przygotowany z czerwonej porzeczki- bardzo prościutki.
Ryba została uduszona w sosie porzeczkowym oraz wyfiletowana. Czyste filety podałam z sosem porzeczkowym i karmelizowanymi warzywami. Boskie. Danie zasługuje na 5 gwiazdek. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.
Karmelizowane warzywa. Na patelnię dodajcie olej oraz sól. Kiedy tłuszcz będzie ciepły dodajcie oczyszczone warzywa. Całość smażcie przez około 10 minut. W międzyczasie warzywa obracajcie na wszystkie strony. Do smaku dodajcie pieprz (1) (2). Kiedy skórka warzyw będzie zarumieniona dodajcie ocet (3),
czosnek oraz rozmaryn (4) (5). Patelnię przykryjcie pokrywką i duście warzywa ( bez dodatku wody) przez następnych około 10 minut (6).
Podczas duszenia dodajcie cukier, który spowoduje, że skórka warzyw stanie się błyszcząca i słodka (7). Aby przygotować warzywa karmelizowane możecie użyć również słodkiego kremu octu balsamicznego. Zerknijcie na TEN przepis. Przygotowanie sosu: na patelnię dodajcie oliwę, oczyszczoną z łupin i pokrojoną wzdłuż szalotkę oraz cząstkę cytryny i czosnek (8). Dodajcie wodę. Całość duście pod przykryciem do momentu kiedy szalotka stanie się miękka (9).
Teraz dodajcie czerwone porzeczki oraz rybę (10) (11). Przygotowanie ryby: do brzucha oczyszczonej ryby włóżcie czosnek, rozmaryn oraz kawałek cytryny. Duszenie ryby: dodajcie wino oraz sól do smaku. Patelnię przykryjcie pokrywką (12). Ryba musi się gotować na małym ogniu przez około 10-12 minut. W połowie tego czasu rybę należy obrócić na drugą stronę. Ugotowaną rybę wyfiletujcie, ułóżcie filety na talerzu, polejcie je utworzonym na patelni sosem oraz dodajcie karmelizowane warzywa. Rzućcie również okiem na instrukcję jak filetować ryby.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję
W razie konieczności sos zredykujcie, aby miał postać emulsji.