Proponuję przepis na dorsza inaczej. Są przepisy w których wszystko gra, tak od A do Z i ten przepis to jeden z nich- pomarańcza na górze i pomarańcza na dole, po środku filety z dorsza i masło, a w tle tymianek. Jako dodatek do dorsza zostały przygotowane pieczone ziemniaki uperfumowane rozmarynem. Na szczególną atencję zasługuję kruszonka, która zostaje umieszczona na każdym kawałku dorsza. Kruszonka jest wykonana z miąższu ciabatty z dodatkiem startej skórki pomarańczy oraz tymianku. Jej aromat jest zachwycający, tym bardziej że zostanie do niej, podczas pieczenia dorsza, dodane również masło. Świetne aromaty. Polecam.
Zacznijmy od przygotowania aromatycznej kruszonki. W tym celu odetnijcie skórkę od kromek ciabatty, a miąższ pokrójcie na kawałki (1). Sparzcie dwukrotnie pomarańczę gorącą wodą w celu pozbycia się konserwantów. Z połowy pomarańczy zetrzyjcie skórkę (2). Do pojemnika blendera włóżcie kawałki ciabatty i listki tymianku (3).
Dołóżcie również startą skórkę pomarańczy (4). Wszystkie składniki zmiksujcie przez kilka sekund, tak aby się z sobą połączyły (5). Drugą połówkę pomarańczy pokrójcie na plasterki (6).
Na dno naczynia do zapiekania połóżcie plastry pomarańczy (7), a na nich umieśćcie kawałki dorsza (8). Doprawcie dorsza solą oraz pieprzem oraz dodajcie przygowaną wcześniej aromatyczna kruszonkę (9).
Całość obficie skropcie oliwą (10) i włóżcie do piekarnika nastawionego na 160 stopni. Ryba musi się piec przez około 15 minut w funkcji pieczenia statycznego. Po tym czasie do każdego fileta dodajcie małą (11) łyżeczkę masła i włączcie funkcję termoobieg na następne 5 minut. Dorsza w pomarańczach podawajcie z ulubionymi dodatkami (12).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję