PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Dorsz w pomarańczach

pieczone filety z dorsza pomarańczową kruszonką
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Ciasto Marchewkowe

Proponuję przepis na dorsza inaczej.  Są przepisy w których wszystko gra, tak od A do Z i ten przepis to jeden z nich- pomarańcza na górze i pomarańcza na dole, po środku filety z dorsza i masło, a w tle tymianek. Jako dodatek do dorsza zostały przygotowane pieczone ziemniaki uperfumowane rozmarynem. Na szczególną atencję zasługuję kruszonka, która zostaje umieszczona na każdym kawałku dorsza.  Kruszonka jest wykonana z miąższu ciabatty z dodatkiem startej skórki pomarańczy oraz tymianku. Jej aromat jest zachwycający, tym bardziej że zostanie do niej, podczas  pieczenia dorsza, dodane również masło. Świetne aromaty. Polecam.  

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Zacznijmy od przygotowania aromatycznej kruszonki. W tym celu odetnijcie skórkę od kromek ciabatty, a miąższ pokrójcie na kawałki (1). Sparzcie dwukrotnie pomarańczę gorącą wodą w celu pozbycia się konserwantów. Z połowy pomarańczy zetrzyjcie skórkę (2). Do pojemnika blendera włóżcie kawałki ciabatty i listki tymianku (3).

Dołóżcie również startą skórkę pomarańczy (4). Wszystkie składniki zmiksujcie przez kilka sekund, tak aby się z sobą połączyły (5). Drugą połówkę pomarańczy pokrójcie na plasterki (6).

Na dno naczynia do zapiekania połóżcie plastry pomarańczy (7), a na nich umieśćcie kawałki dorsza (8). Doprawcie dorsza solą oraz pieprzem oraz dodajcie przygowaną wcześniej aromatyczna kruszonkę (9).

Całość obficie skropcie oliwą (10) i włóżcie do piekarnika nastawionego na 160 stopni. Ryba musi się piec przez około 15 minut w funkcji pieczenia statycznego. Po tym czasie do każdego fileta dodajcie małą (11) łyżeczkę masła i włączcie funkcję termoobieg na następne 5 minut. Dorsza w pomarańczach podawajcie z ulubionymi dodatkami (12).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE