![]() |
Lubię zjeść smażony na złoto kawałek dorsza. Panierkę wykonuję bardzo prosto, po prostu każdy filet z dorsza obtaczam w mące, nadmiar mąki usuwam i fru na patelnię. Jeszcze tylko trochę soli do smaku i pieprzu i za kilka chwil wyjmuję soczysty kawałek białego mięsa. Tym razem trochę zaszalałam i przygotowałam również sos śmietanowo musztardowy, którym polałam gotowego dorsza. Sos przygotowałam na bazie gęstej kwaśniej śmietany do której dodałam kapinkę mleka oraz musztardę. Musztarda nie może być byle jaka. Z byle jaką musztardą nawet ulubiona kiełbasa nie smakuje. To musi być ulubiona musztarda; w zależności od gustu, słodka, wytrawna, ostra lub łagodna. Dodatki są kwestią gustu, ziemniaki, ryż, kasza lub chleb. Kto co lubi.
![]() |
![]() |
![]() |
Proponuję zacząć od przygotowanie sosu. Do garnka lub na patelnię dodajcie ukwaszonej śmietany (1), aby śmietana nie pozostała gęsta, dodajcie trochę mleka lub słodkiej śmietanki (2). Od razu dodajcie również musztardę (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Wszystkie składniki wymieszajcie i sos zagotujcie (4). Filety rybne umyjcie, jeśli były mrożone zapewne jest w nich woda, więc dobrze ją odciśnijcie. Na talerz wsypcie mąkę pszenną i obtoczcie w niej filety dorsza (5). Usuńcie nadmiar mąki. Na patelni roztopcie masło i dodajcie do niego dorsza (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Do przyprawienia użyjcie soli (7) oraz mielony pieprz (8). Wszystkie filety usmażcie z każdej strony na złoto (9). Gotową rybę wyłóżcie na talerz i polejcie ją ciepłym przygotowanym wcześniej sosem musztardowym.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję