Proponuję Wam kolejny przepis na rybę. Dziś będą to filety z dorsza z groszkiem w sosie pomidorowym. Clou przepisu stanowi sos i to nad nim trzeba się skupić. Dobrze doprawiony sos będzie Wam smakować, z kolei Ci z Was, którzy nie przepadają za rybami, być może zmienią tym razem zdanie. Do gotowego sosu dodajcie się filety dorsza i po 5-7 minutach duszenia, w zależności od wielkości filetów obiad lub kolacja będzie gotowa.
Tak, świadomie użyłam terminu „duszenie” bo faktycznie takiej obróbce poddaję w tym przepisie filety z dorsza. Daje to przepisowi dodatkowy plus, gdyż oprócz smaku, danie jest również lekkie i tym samym pozytywnie wpływa na urodę. Zapraszam na szczegóły przepisu.
Filety dorsza jeśli są mrożone należy odmrozić, odcisnąć z nich wodę i pokroić na mniejsze kawałki (1). Przygotowanie sosu: cebule obierzcie z łupin i pokrójcie w kostkę (2). Na patelnię dodajcie cebulę oraz oliwę (3).
Aby smak sosu był wyrazisty dodajcie płatki papryki (4). Dla aromatu dodajcie liść laurowy oraz tymianek (5). Całość duście przez kilka chwil (6),
a następnie dodajcie wino (7). Poczekajcie aż wino trochę się wygotuje i dodajcie do sosu pomidory (8). Patelnie przykryjcie i duście sos do momentu kiedy pomidory staną się miękkie. W razie konieczności dodajcie odrobine wody (9).
W międzyczasie dodajcie do smaku sól i pieprz (10). Zdejmijcie pokrywkę i zredukujcie sos tak, aby stał się on gęsty i błyszczący od oliwy. Spróbujcie, czy sos jest dobrze doprawiony. Do sosu w takiej postaci włóżcie filety z dorsza (11) oraz konserwowany groszek- bez wody w której sie konserwował (12). Całość duście jeszcze przez kilka chwil czyli do momentu kiedy ryba będzie ugotowana. W połowie tego czasu obróćcie filety na druga stronę. Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję