![]() |
Proponuję Wam kolejny przepis na rybę. Dziś będą to filety z dorsza z groszkiem w sosie pomidorowym. Clou przepisu stanowi sos i to nad nim trzeba się skupić. Dobrze doprawiony sos będzie Wam smakować, z kolei Ci z Was, którzy nie przepadają za rybami, być może zmienią tym razem zdanie. Do gotowego sosu dodajcie się filety dorsza i po 5-7 minutach duszenia, w zależności od wielkości filetów obiad lub kolacja będzie gotowa.
Tak, świadomie użyłam terminu „duszenie” bo faktycznie takiej obróbce poddaję w tym przepisie filety z dorsza. Daje to przepisowi dodatkowy plus, gdyż oprócz smaku, danie jest również lekkie i tym samym pozytywnie wpływa na urodę. Zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Filety dorsza jeśli są mrożone należy odmrozić, odcisnąć z nich wodę i pokroić na mniejsze kawałki (1). Przygotowanie sosu: cebule obierzcie z łupin i pokrójcie w kostkę (2). Na patelnię dodajcie cebulę oraz oliwę (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Aby smak sosu był wyrazisty dodajcie płatki papryki (4). Dla aromatu dodajcie liść laurowy oraz tymianek (5). Całość duście przez kilka chwil (6),
![]() |
![]() |
![]() |
a następnie dodajcie wino (7). Poczekajcie aż wino trochę się wygotuje i dodajcie do sosu pomidory (8). Patelnie przykryjcie i duście sos do momentu kiedy pomidory staną się miękkie. W razie konieczności dodajcie odrobine wody (9).
![]() |
![]() |
![]() |
W międzyczasie dodajcie do smaku sól i pieprz (10). Zdejmijcie pokrywkę i zredukujcie sos tak, aby stał się on gęsty i błyszczący od oliwy. Spróbujcie, czy sos jest dobrze doprawiony. Do sosu w takiej postaci włóżcie filety z dorsza (11) oraz konserwowany groszek- bez wody w której sie konserwował (12). Całość duście jeszcze przez kilka chwil czyli do momentu kiedy ryba będzie ugotowana. W połowie tego czasu obróćcie filety na druga stronę. Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję