Opowiem Wam co znajduje się na tym talerzu. Otóż danie tworzą soczyste usmażone kawałki dorsza oraz sos. Sos jest fantastyczny, tworzą go wspaniałe aromaty- cebula, anchois, ciecierzyca i rozmaryn, który ciecierzyca kocha oraz suszone pomidory. Kiedy te wspaniałości, które wchodzą w skład sosu, się przegryzą, sos zredukuje, to mogę Wszystkim obiecać, że po takim obiedzie lub kolacji nie będziecie musieli myć już naczyń Spróbujcie, i przekonajcie się sami.
Przepis nie jest trudny. Składa się z dwóch etapów. Pierwszy to przygotowanie sosu, z kolei drugi etap to przygotowanie i usmażenie filetów dorsza. Do przygotowania sosu użyłam ciecierzycę konserwowaną. Bardzo polecam ten przepis i zapraszam na szczegóły przepisu.
Przygotowanie sosu: cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w piórka (1). Pomidory pokrójcie na paseczki (2). Na patelnię dodajcie oliwę, cebulę oraz pokrojone na kawałeczki anchois (3)
Aby zahamować proces smażenia i spowodować, że anchois się rozpuści i cebula stanie się miękka- dodajcie wodę (4). Patelnię przykryjcie pokrywką i duście całość do momentu, kiedy cebula stanie się miękka (5). Teraz dodajcie pomidory (6).
Dodajcie sól oraz pieprz (7). Z solą postępujcie ostrożnie, ponieważ konserwowana ciecierzyca posiada ją również w swoim składzie. Dodajcie gałązkę rozmarynu oraz zawartość puszki czyli ciecierzycę oraz płyn, w którym była konserwowana (8) (9). Sos zredukujcie do pożądanej konsystencji.
Dorsz. Jeśli używacie mrożonego dorsza pamiętajcie, aby po rozmrożeniu dobrze odcisnąć z filetów wodę. Podzielcie dorsza na porcję i obtoczcie je w mące (10). Dorsza usmażcie z każdej strony, najlepiej na silnym ogniu. Do smaku dodajcie sól i pieprz (11) (12). Rybę podawajcie z przygotowanym sosem.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję
W razie konieczności rozetrzyjcie anchois drewnianą łyżką o dno patelni.