Zapraszam na lekką i aromatyczną kolację. Serwuję dziś pieczonego dorsza w papilotach z ziołowym pesto wykonanym z bazylii, melisy i orzeszków Pinii. Filety dorsza piekły się wraz ze słodkimi pomidorkami koktajlowymi, a całość podaję z plastrami gotowanych ziemniaków z natką pietruszki i nitką pachnącej oliwy. Naprawdę pyszne
Idea doboru składników na pesto powstała bardzo spontanicznie- zostały użyte świeże zioła z doniczkowych upraw na parapecie w kuchni. Dodatek orzeszków piniowych dodatkowo podkręcił smak pesto. To kolejna propozycja na danie rybne, którą serdecznie polecam.
Przygotowanie Pesto: do pojemnika blendera włóżcie kilka liści świeżej bazylii oraz melisy (1). Dołóżcie orzeszki Pinii (2). Do smaku dodajcie sól oraz mielony pieprz (3).
Aby Pesto się związało dodajcie oliwę (4). Całość zmiksujcie na papkę. Filet dorsza pokrójcie na porcje (5). Pomidorki pokrójcie na ćwiartki (6).
Papiloty. Oderwijcie kawałek folii aluminiowej i wlejcie na nią troszeczkę oliwy (7), a następnie połóżcie przygotowane filety (8). Każdy filet posmarujcie przygotowanym pesto (9).
Dodajcie pomidory (10) i zróbcie z folii paczuszkę/ papilota (11). Nastawcie piekarnik na 180 stopni. Ryba musi się piec przez około 15 minut. Następnie papiloty otwórzcie i kontynuujcie pieczenie w funkcji grill przez około 3 minuty po to aby szybko wyparowała woda (12). Gotowe filety wyłóżcie na talerz, dodajcie pomidory, całość skropcie aromatycznym sosem pozostałym w papilocie po pieczeniu ryby i pomidorów.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję