PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-07-01

Dorsz z ziołowym pesto i pomidorami

Dorsz z ziołowym pesto i pomidorami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Piersi kurczaka z grilla

Zapraszam na lekką i aromatyczną kolację. Serwuję dziś pieczonego dorsza w papilotach z ziołowym pesto wykonanym z bazylii, melisy i orzeszków Pinii. Filety dorsza piekły się wraz ze słodkimi pomidorkami koktajlowymi, a całość podaję z plastrami gotowanych ziemniaków z natką pietruszki i nitką pachnącej oliwy. Naprawdę pyszne blush

Idea doboru składników na pesto powstała bardzo spontanicznie- zostały użyte świeże zioła z doniczkowych upraw na parapecie w kuchni. Dodatek orzeszków piniowych dodatkowo podkręcił smak pesto. To kolejna propozycja na danie rybne, którą serdecznie polecam.

•Składniki•

 
Składniki na pesto
 
 
składniki do ryby
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie Pesto: do pojemnika blendera włóżcie kilka liści świeżej bazylii oraz melisy (1). Dołóżcie orzeszki Pinii (2). Do smaku dodajcie sól oraz mielony pieprz (3).

Aby Pesto się związało dodajcie oliwę (4). Całość zmiksujcie na papkę. Filet dorsza pokrójcie na porcje (5). Pomidorki pokrójcie na ćwiartki (6).

Papiloty. Oderwijcie kawałek folii aluminiowej i wlejcie na nią troszeczkę oliwy (7), a następnie połóżcie przygotowane filety (8). Każdy filet posmarujcie przygotowanym pesto (9).

Dodajcie pomidory (10) i zróbcie z folii paczuszkę/ papilota (11). Nastawcie piekarnik na 180 stopni. Ryba musi się piec przez około 15 minut. Następnie papiloty otwórzcie i kontynuujcie pieczenie w funkcji grill przez około 3 minuty po to aby szybko wyparowała woda (12). Gotowe filety wyłóżcie na talerz, dodajcie pomidory, całość skropcie aromatycznym sosem pozostałym w papilocie po pieczeniu ryby i pomidorów.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE