![]() |
Zapraszam na lekką i aromatyczną kolację. Serwuję dziś pieczonego dorsza w papilotach z ziołowym pesto wykonanym z bazylii, melisy i orzeszków Pinii. Filety dorsza piekły się wraz ze słodkimi pomidorkami koktajlowymi, a całość podaję z plastrami gotowanych ziemniaków z natką pietruszki i nitką pachnącej oliwy. Naprawdę pyszne
Idea doboru składników na pesto powstała bardzo spontanicznie- zostały użyte świeże zioła z doniczkowych upraw na parapecie w kuchni. Dodatek orzeszków piniowych dodatkowo podkręcił smak pesto. To kolejna propozycja na danie rybne, którą serdecznie polecam.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie Pesto: do pojemnika blendera włóżcie kilka liści świeżej bazylii oraz melisy (1). Dołóżcie orzeszki Pinii (2). Do smaku dodajcie sól oraz mielony pieprz (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Aby Pesto się związało dodajcie oliwę (4). Całość zmiksujcie na papkę. Filet dorsza pokrójcie na porcje (5). Pomidorki pokrójcie na ćwiartki (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Papiloty. Oderwijcie kawałek folii aluminiowej i wlejcie na nią troszeczkę oliwy (7), a następnie połóżcie przygotowane filety (8). Każdy filet posmarujcie przygotowanym pesto (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Dodajcie pomidory (10) i zróbcie z folii paczuszkę/ papilota (11). Nastawcie piekarnik na 180 stopni. Ryba musi się piec przez około 15 minut. Następnie papiloty otwórzcie i kontynuujcie pieczenie w funkcji grill przez około 3 minuty po to aby szybko wyparowała woda (12). Gotowe filety wyłóżcie na talerz, dodajcie pomidory, całość skropcie aromatycznym sosem pozostałym w papilocie po pieczeniu ryby i pomidorów.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję