PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2018-04-22

Drożdżówki z budyniem

Drożdżówki z budyniem
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji Ilość porcji: 12-15 sztuk
 
Przeczytaj również: Ser Cacciocavallo z grilla

Najfajniejsze drugie śniadanie to świeża drożdżówka z budyniem i do tego duża kawa z mlekiem. Lubicie ? laugh
Przygotowanie drożdżówek nie jest najtrudniejszą sztuką, choć wymaga ona poświęcenia trochę czasu, jak zawsze kiedy traktujmy o cieście drożdżowym.
Pierwszy etap to przygotowanie zaczynu. Drugi etap to wyrobienie ciasta właściwego, które musi wyrosnąć, następnie wystarczy ciasto podzielić na drożdżówki, dodać przygotowany budyń i je upiec. Aby było jeszcze smaczniej, drożdżówki posmarowałam lukrem z dodatkiem soku z cytryny.
Co się tyczy budyniu to musicie kierować się własnym gustem. Ja użyłam budyń waniliowy, ale sprawdzi się każdy inny. Do przygotowania pzepisu przepisu użyłam min. Mąkę Extra Wypiek Basia. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z jego realizacji.

•Składniki•

 
składniki na drożdżówki
 
 
składniki na lukier
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie zaczynu: drożdże pokruszcie, dodajcie cukier oraz letnie mleko (1) (2). Całość wymieszajcie do momentu kiedy drożdże się rozpuszczą (3) i pozostawcie na 20-30 minut, czyli do momentu kiedy na zaczynie pojawią się wyraźne pęchęrzyki powietrza. W tym czasie rozpuście masło i pozostawcie je do wystudzenia.

Przygotowanie ciasta właściwego: do przesianej mąki dodajcie szczyptę soli, żółtka (4), przygotowany wcześniej zaczyn oraz rozpuszczone masło (5) (6). Składniki wymieszajcie najpierw łyżką, a następnie wyłóżcie na stolnicę i wyróbcie gładkie ciasto. Ciasto umieśćcie ponownie w misce, przykryjcie ściereczką i pozostawcie do wyrośnięcia- ok. 60 minut. W tym czasie ugotujcie budyń wg instrukcji podanej na opakowaniu. Na powierzchni ugotowanego budyniu połóżcie folię spożywczą, która zapobiegnie powstania kożucha i pozostawcie budyń do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto rozwałkujcie na grubość ok. 1 cm , wytnijcie drożdżówki, umieśćcie je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryjcie je ręcznikiem na ok. 15 min.

Po tym czasie, przy pomocy szklanki, zróbcie wgłębienie w każdej drożdżówce (7) i umieśćcie w nim przygotowany budyń. Przed pieczeniem krawędzie drożdżówek posmarujcie rozkłóconym żółtkiem (8). Pieczenie: nastawcie piekarnik 170 stopni. Drożdżówki muszą się piec przez 20 minut. Przygotowanie lukru: do cukru pudru dodajcie sok z cytryny oraz gorącą wodę w takiej ilości aby po wymieszaniu składników utworzył się gęsty lukier. W razie konieczności dodajcie wodę lub cukier. Gotowym lukrem udekorujcie drożdżówki (9). Gotowe. 

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 
  1. Zamiast świeżych drożdży można użyć drożdży suszonych w ilości 14 g   
  2. Do ciasta drożdżowego można dodać również startą skórkę z cytryny.
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE