Dziś mam naprawdę wspaniały przepis dla wielbicieli mięciutkich bułeczek- drożdżówki z makiem. Opowiem Wam o moich drożdżówkach. Wykonałam je z ciasta drożdżowego; aby ciasto było mięciutkie dodałam do niego 2 żółtka. Jeśli chcielibyście, aby było jeszcze bardziej rozpustnie możecie do ciasta dodać nawet 4 żółtka.
Do tego wypieku wybrałam masę makową taką, którą najbardziej lubię, czyli pełną bakalii i która posiada migdałowy aromat. Upieczone drożdżówki oblałam lukrem. Na koniec nie pozostało mi już nic innego tylko zrobić kawę i rozkoszować się tą delicją.
Przepis jest łatwiutki, każdemu się uda. Do wykonania przepisu użyłam min. Mąkę Extra Wypiek Basia. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z jego realizacji.
Zaczyn: do miseczki dodajcie pokruszone drożdże (1), cukier (2) oraz letnie mleko (3). Całość wymieszajcie do rozpuszczenia się drożdży i pozostawicie zaczyn na ok. 10-15 minut. Po tym czasie zaczyn powinien wyraźnie się ożywić. Rozpuście masło.
Ciasto właściwe: przesiejcie mąkę (4), dodajcie do niego przygotowany zaczyn, roztopione masło (5), szczyptę soli oraz żółtka (6). Całość na początku wymieszajcie łyżką- do połączenia się składników, a następnie wszystko wyłóżcie na stolnicę i wyróbcie elastyczne ciasto. Zajmie Wam to 5 minut. Ciasto umieśćcie w misce, przykryjcie je ręcznikiem i pozostawcie do czasu kiedy podwoi swoją objętość, czyli ok. 1-1,5 h. Wyrośnięte ciasto podzielcie na 2 części i rozwałkujcie je na prostokąty.
Na każdym prostokącie rozsmarujcie ok. 250 g masy makowej (7). Zachowajcie marginesy. Każdy prostokąt zwińcie w rulon, pokrójcie go na kawałki i drożdżówki ułóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy na przykład noża ( tępa krawędź) wykonajcie w każdej drożdżówce wgłębienie – do samego spodu drożdżówki (8). Tak przygotowane drożdżówki z makiem przykryjcie ręcznikiem na 15 minut. Przed pieczeniem każdą drożdżówkę posmarujcie żółtkiem wymieszanym z mlekiem (9). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 170 stopni. Drożdżówki muszą się piec przez ok. 20 minut.
Lukier: z podanych składników wykonajcie lukier, czyli do miseczki dodajcie cukier, sok z cytryny oraz gorącą wodę i całość wymieszajcie. Jeśli lukier wyjdzie Wam zbyt rzadki dodajcie cukier, w przeciwnym wypadku dodajcie odrobinę gorącej wody. Gotowym lukrem udekorujcie drożdżówki. Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję