Ten dorodny zielony krzaczek, do złudzenia przypominający popularny chwast, to dzika cykoria. Ja jeszcze nie próbowałam gotować chwastów, jednak mogę zadedykować ten przepis osobom, które się na chwastach znają. Wiele użytecznych informacji na temat dzikiej cykorii i jadalnych chwastów w ogóle znalazłam TUTAJ.
Na południu Europy dzika cykoria to bardzo popularna roślina, którą bez problemu można nabyć w sieciach handlowych. Smak dzikiej cykorii jest wspaniały i bardzo przypadł mi do gustu. Zupełnie nie wyczuwam goryczy cykorii jednak osoby, które ją wyczuwają, mogą się jej pozbyć używając soku z cytryny. Zapraszam na przepis na dziką cykorię. Tę wersję cykorii podałam z kiełbasą z grilla. Przepyszne !!
Dziką cykorię dokładnie umyjcie i odetnijcie najgrubszą cześć łodyg (1). Możecie cykorię pozostawić przez pół godziny w wodzie z dodatkiem soku z cytryny, w ten sposób pozbędziecie się goryczki (2) (3).
Przed konsumpcją dziką cykorię należy ugotować. W tym celu do gotującej się wody dodajcie sól (4), a następnie umytą cykorię (5). Gotujcie cykorię do momentu, kiedy łodygi będą miękkie. Zajmie Wam to około 20 minut. Teraz na patelni rozgrzejcie oliwę (6).
Dodajcie ugotowaną cykorię (7), płatki chilli (8) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (9). Przesmażcie całość przez 3-4 minuty. Gotowe. Cykoria w takiej postaci jest smaczna na ciepło i na zimno.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję