![]() |
Eklerki to podłużne ciastko wykonane z ciasta parzonego. Domowe mięciutkie eklerki wypełnione kremem budyniowym oraz polane czekoladą to naprawdę rozkosz dla podniebienia.
Wbrew pozorom zrobienie eklerków nie jest trudne, co najwyżej trochę pracochłonne. Aby jednak prace się nie skumulowały, polecam ciasto na eklery zrobić oraz upiec wcześniej i je zamrozić. Mrożenie ciasta parzonego nie pogarsza w żaden sposób jego walorów smakowych. W czasie kiedy ciasto się odmraża można wykonać krem oraz czekoladę. Do eklerków wybrałam mój ulubiony rodzaj kremu czyli krem cukierniczy z dodatkiem skórki cytrynowej. Krem budyniowy wykonuje się go bardzo prosto i jest niesamowicie smaczny. Zapraszam serdecznie na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Wykonanie kremu budyniowego: do garnka dodajcie mleko, śmietanę, startą skórą cytrynową oraz połowę wskazanej ilości cukru. Kiedy całość się zagotuje zredukujcie gaz do minimum. W miseczce wymieszajcie mąkę z drugą połową cukru (1). Następnie dodajcie taką ilość zagotowanego mleka ze śmietaną, aby utworzyła się papka. Wymieszajcie ją przy pomocy rózgi (2). Teraz dodajcie żółtka i znów całość wymieszajcie (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Tak przygotowaną masę dodajcie do gotującego się mleka i energicznie mieszajcie, aby nie utworzyły się grudki. Mieszajcie krem do momentu kiedy krem się zagotuje (4). Gotowy krem przełóżcie do czystej miseczki, na jego powierzchni połóżcie folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch i pozostawcie do wystudzenie.
Rzućcie okiem na dokładną instrukcję jak zrobić ciasto parzone na eklerki. Upieczone i wystudzone eklerki rozetnijcie wzdłuż (5). Przygotowany krem cukierniczy umieśćcie w rękawie cukierniczym i dodajcie krem do każdej połówki eklerki (6) (7).
![]() |
![]() |
![]() |
Drugą połówkę eklerki połóżcie na kremie (8). Z podanych składników zróbcie polewę. Przygotowanie polewy czekoladowej jest bardzo proste. Wystarczy do garnuszka dodać śmietanę 30 % oraz połamaną w kostki deserową czekoladę w proporcji 1:1 czyli na przykład 70 g czekolady i 70 g śmietany. Całość należy podgrzewać do momentu kiedy czekolada się rozpuści i polewa stanie się gęsta. Gotową czekoladą posmarujcie nią każdą eklerkę (9). Pyszne eklerki z krem budyniowym są gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję