Powiem szczerze, że jestem zachwycona ideą wykonania lodów z mrożonych owoców i jogurtu. Jest to odwrócona procedura, co oznacza, że najpierw jedzenie lodów, a potem ewentualne mrożenie tego co pozostanie. Przepis przyda się w życiu codziennym, gdyż wymaga poświęcenia jedynie 5 minut aby zaspokoić swoją zachciewajkę na zjedzenie loda. Jak dla mnie to jest idealna sytuacja . Lody jogurtowe według tej procedury sprawdzą się również w postaci deseru w sytuacji kiedy zjawią się niespodziewani goście. To jednak nie wszystkie zalety tego przepisu. Do wykonania lodów jogurtowych można użyć dowolnych gatunków zamrożonych owoców, poza tym to my jako wykonawca deseru decydujemy jak bardzo lody będą słodkie oraz czy będą mniej lub bardziej fit. Serdecznie polecam ten przepis.
Warunkiem wykonania ekspresowych lodów jogurtowych jest posiadanie zamrożonych owoców. Ja użyłam truskawki (1). Do pojemnika blendera włożyłam truskawki bez ich uprzedniego rozmrożenia (2). Następnie dodałam jogurt grecki (3).
Do smaku dodałam miód (5), dla aromatu dodałam listki melisy ( opcja) (6). Całość zmiksowałam do otrzymania gładkiej masy lodowej, którą widzicie na pierwszej wizualizacji. Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję
Do wykonania tego przepisu poleciłabym użycie mocnego blendera z zamocowanymi nożami do kruszenia lodu.
Proporcje ilości owoców i jogurtu zależą od własnych upodobań. Ja polecam proporcję 1:1.