![]() |
Fondant czekoladowy to mała babeczka z miękką lub nawet płynną zawartością. Babeczkę podaje się na ciepło- tradycyjnie z dodatkiem lodów waniliowych. Jako że zawartość babeczki to nic innego jak żywa czekolada, deser jest uwielbiany i pożądany przez wszystkich, i dla tych wszystkich mam dobrą wiadomość- wykonanie czekoladowej babeczki z lawą płynnej czekolady to naprawdę bułeczka z masłem.
Przygotowanie ciasta na fondant to przysłowiowe 5 minut, potem jeszcze tylko krótkie pieczenie i wspaniały deser wyląduje na waszym talerzu. Poziom trudności wykonania deseru jest niski, co oznacza, że deser uda się każdemu. Do przygotowania babeczki wystarczy Wam zwykła kuchenna rózga, osoby które nie dysponują kuchenką mikrofalową, czekoladę i masło będą musiały rozpuścić w kąpieli wodnej. Tak czy owak, w każdym przypadku, pracę rozpocznijcie od włączenia piekarnika. Za pięć minut będziemy babeczki wkładać do piekarnika.
Ilość podanych w przepisie składników dotyczy 3 sztuk babeczek przygotowanych w standardowych foremkach do muffinów o pojemności 100 ml. Jeśli potrzebujecie większą ilość babeczek wystarczy przeliczyć składniki. Zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Nastawcie piekarnik na 180 stopni. Foremki wysmarujcie masłem i oprószcie je kakao. Nadmiar kakao usuńcie. W jednym pojemniku rozpuście czekoladę oraz masło. Do miski wybijcie jajko i dodajcie dodatkowe żółtko. Przy pomocy rózgi ubijcie jajka (1). Teraz dodajcie cukier puder (2). Składniki wymieszajcie i dodajcie rozpuszczoną czekoladę i masło. Ponownie wymieszajcie składniki (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz do masy dodajcie przesianą mąkę (4). Ponownie wymieszajcie składniki. Gotowe ciasto przełóżcie do foremek do 3/4 ich wysokości i włóżcie foremki do nagrzanego piekarnika (5). Babeczki muszą się piec 13-15 minut. Upieczone babeczki wyjmijcie z foremek. Gotowe- można podawać (6).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję