Połączenie fasoli z kiełbasą przywodzi na myśl albo przepis na fasolkę po bretońsku lub angielskie śniadanie. Proponuję Wam przepis alternatywny czyli fasolę z kiełbasą zrobiony według przepisu włoskich gospodyń. O la la
W odróżnieniu od tradycyjnej fasolki po bretońsku, włoski przepis wymaga poświęcenia co najwyżej 30 minut na jego przygotowanie, z kolei w odróżnieniu od angielskiej propozycji- danie jest wytrawne, a nie słodkie. Naprawdę proponuję Wam unikalne rozwiązanie, które przypadnie Wam do gustu- mało roboty i maksimum zadowolenia, o głaskaniu po brzuszku nie wspomnę.
Do przygotowania przepisu na fasolę z kiełbasą użyłam polską surową białą kiełbasę, konserwowaną czerwoną fasolę oraz pomidory. Jeszcze tylko szczypta ulubionych przypraw i uczta będzie gwarantowana. Serdecznie polecam. To jest przepis na każdą porę roku. Wspomnę tylko, że do fotografii pozował mój wyśmienity domowy chleb. Zapraszam na szczegóły przepisu.
Przygotowanie sosu: obraną z łupin cebulę i czosnek poszatkujcie (1). Na patelnię dodajcie oliwę oraz przygotowane warzywa (2). Duście całość, dla aromatu dodajcie wino i poczekajcie, aż częściowo wyparuje (3).
Teraz dodajcie pomidory konserwowane zmiksowane przy pomocy blendera oraz wodę w której konserwowana jest fasola (4) (5). Skrobia skutecznie zagęści Wam sos. Redukujcie sos do pożądanej konsystencji. Na koniec dodajcie fasolę (6),
i doprawcie sos do smaku solą, pieprzem; wielbiciele ostrzejszych smaków muszą dodać również płatki papryki (7) (8). Przygotowanie kiełbasy: w surowej kiełbasie wykonajcie liczne nakłucia i przytnijcie ją na przyjazną długość (9).
Na patelnię dodajcie odrobine tłuszczu (10). Dodajcie kiełbasę (11). Dajcie kiełbasie czas, aby tłuszcz się wytopił i aby się smacznie przysmażyła. Na koniec dodajcie usmażoną kiełbasę do przygotowanego sosu (12). Zaskakujące, ale gotowe. Ot i cała włoszczyzna
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję