Fasola z tuńczykiem jest jednym z tych przepisów z którymi się nie rozstaje. Połączenie jest absolutnie pyszne, przepis jest wyjątkowo łatwy i szybki do zrobienia, a danie jest gotowe natychmiast po jego wykonaniu. Sięgam po ten przepis zarówno wtedy, kiedy nie mam zbyt wielkiej ochoty na gotowanie ale również wtedy kiedy mam ochotę zjeść coś wyjątkowego na co dzień i od święta. Fasolkę z tuńczykiem można skonsumować tak zwyczajnie i po prostu z kawałkiem chleba, można podać ją z serem mozzarella, można połączyć z innymi przystawkami wykonanymi na bazie ryb. Spróbujcie zaserwować fasolkę z tuńczykiem razem śledzikiem zrobionym według TEGO przepisu- przekonacie się wtedy sami jaki świąteczny potencjał ma ten przepis. Zazwyczaj do wykonania przepisu używam czerwonej fasoli konserwowanej, można również użyć białej fasoli. Serdecznie polecam i zapraszam na przepis.
Do przygotowania przepisu będzie Wam potrzebna cebula. Możecie użyć zarówno białej cebuli, czerwonej cebuli lub szalotkę. Pokrójcie cebulę w kosteczkę (1). Fasolę konserwowaną wyłóżcie na durszlak i przelejcie zimną wodę, po to aby pozbyć się wody w której fasola była konserwowana (2). Teraz fasolkę przełóżcie do półmiska (3).
Dodajcie konserwowanego tuńczyka (4), pokrojoną cebulę (5) oraz poszatkowaną natkę zielonej pietruszki- świeżą lub mrożoną (6).
Do smaku dodajcie sól (7) i mielony pieprz (8). Aby składniki się połączyły dodajcie oliwę (9). Na koniec wszystko zamieszajcie. Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję