![]() |
Proponuję przepis na fasolkę szparagową w postaci dania głównego. Przepis jest bardzo satysfakcjonujący. Powstały podczas gotowania sosik, lekko pomidorowy, zmieszany z kawałeczkami podsmażonego boczku to naprawdę łakomy kąsek, do zbierania przy pomocy kawałka świeżej bułki. Po kolacji, oprócz talerza w zasadzie nie trzeba również myć patelni . Ponadto przepis jest również bardzo łatwy do przygotowania. Wystarczy ugotować świeżą lub mrożoną zieloną fasolkę szparagową i dodać do sosu wykonanego na bazie świeżych pomidorów i całość wymieszać. Gwarantuję, że jest smak oraz jest aromat. Danie polecam na szybki obiad lub kolację. Sądzę, że ten przepis ma szansę wejść do waszego stałego menu, przede wszystkim w okresie letnim, kiedy świeża fasolka wręcz kusi. Zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Wykonanie dania proponuje rozpocząć od fasolki. Odetnijcie końcówki strąków fasolki, długie strąki przekrójcie na pół (1). Fasolkę ugotujcie do miękkości w osolonej wodzie (2). W czasie kiedy fasolka się gotuje, macie czas na przygotowanie sosu. Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie ją w plastry (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Świeże i dojrzałe pomidory pokrójcie na spore kawałki (4). Na patelnię dodajcie oliwę oraz boczek (5) (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Usmażcie boczek tak jak lubicie (7), następnie boczek usuńcie z patelni a na wytopionym z boczku tłuszczu podsmażcie cebulkę (8) (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Do cebulki dodajcie przygotowane pomidory (10). Do smaku dodajcie sól (11) oraz pieprz (12). Całość duście, aż sos stanie się klarowny.
![]() |
![]() |
![]() |
Na koniec do sosu dodajcie ugotowaną fasolkę (13) oraz boczek (14). Całość wymieszajcie i podawajcie (15).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję