Proponuję przepis na fasolkę szparagową w postaci dania głównego. Przepis jest bardzo satysfakcjonujący. Powstały podczas gotowania sosik, lekko pomidorowy, zmieszany z kawałeczkami podsmażonego boczku to naprawdę łakomy kąsek, do zbierania przy pomocy kawałka świeżej bułki. Po kolacji, oprócz talerza w zasadzie nie trzeba również myć patelni . Ponadto przepis jest również bardzo łatwy do przygotowania. Wystarczy ugotować świeżą lub mrożoną zieloną fasolkę szparagową i dodać do sosu wykonanego na bazie świeżych pomidorów i całość wymieszać. Gwarantuję, że jest smak oraz jest aromat. Danie polecam na szybki obiad lub kolację. Sądzę, że ten przepis ma szansę wejść do waszego stałego menu, przede wszystkim w okresie letnim, kiedy świeża fasolka wręcz kusi. Zapraszam na szczegóły przepisu.
Wykonanie dania proponuje rozpocząć od fasolki. Odetnijcie końcówki strąków fasolki, długie strąki przekrójcie na pół (1). Fasolkę ugotujcie do miękkości w osolonej wodzie (2). W czasie kiedy fasolka się gotuje, macie czas na przygotowanie sosu. Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie ją w plastry (3).
Świeże i dojrzałe pomidory pokrójcie na spore kawałki (4). Na patelnię dodajcie oliwę oraz boczek (5) (6).
Usmażcie boczek tak jak lubicie (7), następnie boczek usuńcie z patelni a na wytopionym z boczku tłuszczu podsmażcie cebulkę (8) (9).
Do cebulki dodajcie przygotowane pomidory (10). Do smaku dodajcie sól (11) oraz pieprz (12). Całość duście, aż sos stanie się klarowny.
Na koniec do sosu dodajcie ugotowaną fasolkę (13) oraz boczek (14). Całość wymieszajcie i podawajcie (15).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję