![]() |
Zastanawiałam się czy piękne i słodkie figi zapiec z serem, czy może zrobić tartę z figami, strudel z figami, marmeladę figową, a może deser figowy. Postanowiłam, że na początek sezonu uraczę się figami na 100 procent i podam je tak ad hoc na surowo z kawałkami serów różnych, z szynką oraz wędlinami. Dodałam jeszcze słodkie winogrona, orzechy, białe pieczywo i butelkę czerwonego wina. Nic więcej mi do szczęścia nie było potrzebne podczas wrześniowego ciepłego wieczoru. Od niedawna, bo zaledwie od paru lat możemy powiedzieć, że w Polsce mamy sezon figowy, podobnie jak sezon czereśniowy, truskawkowy, czy śliwkowy trwa on bardzo krótko, zatem należy uważać, aby tego sezonu nie przegapić i zjeść kilka dorodnych owoców. Bardzo polecam taką kolację
![]() |
![]() |
![]() |
Na początek zróbmy coś z niczego, czyli orzechowy ser z sera o smaku naturalnym. Procedura jest bardzo prosta. Wystarczy ser posmarować miodem i przykleić do jego powierzchni orzechy (1). Fantazyjne zestawy równych delikatesów, najlepiej się prezentują na paterach lub drewnianych deskach (2) (3). Układajcie tak składniki, aby całość prezentowała się miło dla oka.
![]() |
![]() |
![]() |
Figi pokroiłam, po to, aby od razu było widoczne dojrzałe ich wnętrze (4). Symboliczne figi, ułożyłam obok nie mniej symbolicznych winogron (5). Żółty ser postanowiłam pokroić w kostkę i nadziać na wykałaczki (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Ser pleśniowy pozostawiłam w jednym kawałku (7), każdy będzie mógł sobie odkroić tyle ile zechce. Trochę wędliny zawsze dobrze urozmaici menu. Podałam również świeżą bagietę (8). Pamiętajcie o czerwonym winie. Można zaczynać (9).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję